Olie stevent af naar US$ 76 per vat
30 May 2018, 13:04
foto
Een arbeider wandelt bij het Sindbad-olieveld nabij de Iraaks-Iraanse grens in Basra, Irak. (Foto: Reuters)


Olie is vandaag, woensdag, de US$ 76 per vat genaderd, ondersteund door krappe voorraden. De verwachtingen zijn dat de Opec en haar bondgenoten meer zullen pompen in de tweede helft van 2018 en dat de Amerikaanse voorraden zullen afnemen.

Benchmark Brent-ruwe olie is op 17 mei gedaald met bijna US$ 5 vanaf een piek van 3½ jaar van $ 80,50 per vat. De neergang kwam na berichten dat de Opec en Rusland het aanbod tijdens een bijeenkomst in juni zouden kunnen verhogen. Dit zou het beleid terugdraaien na 17 maanden van productieverminderingen die de overtollige wereldwijde olievoorraden grotendeels hebben weggemaakt.

Brent LCOc1 steeg met 40 cent naar Us$ 75,79 per vat, nadat de eerste transacties vanaf US$ 74,81 begonnen. De Amerikaanse ruwe CLc1 steeg met 25 cent naar US$ 66,98.

"Fundamenteel is er niet veel veranderd. Olie blijft goed ondersteund, hoewel de sweetspot (optimale situatie) een volwassen fase is ingegaan," zei Konstantinos Venetis, senior econoom bij TS Lombard. "Er is wat druk uit de markt en positie-oplossing verhoogt de kans op een overschrijding naar het nadeel in de aanloop naar de vergadering van de Opec in juni."

De politieke onrust in Italië heeft de euro naar een laagste punt in tien maanden ten opzichte van de dollar gebracht, uit bezorgdheid dat een snelle verkiezing zou leiden tot een euro-sceptische regering in Rome. Een sterkere dollar maakt olie in dollars duurder voor houders van andere valuta's.

De organisatie van de olie-exporterende landen en niet-Opec-producenten onder leiding van Rusland hebben een pact gesloten om de productie sinds januari 2017 met ongeveer 1,8 miljoen vaten per dag te beperken, waardoor voorraden worden verlaagd en de olieprijzen worden gestimuleerd.

Te midden van de bezorgdheid dat de prijsstijging te ver is gegaan, bespreken Saudi-Arabië en Rusland de verhoging van de Opec en niet-Opec olieproductie met ongeveer 1 miljoen vaten per dag, vertelden bronnen persbureau Reuters op 25 mei. De Opec komt op 22 juni bijeen in Wenen.

Toch blijven sommige analisten voorzichtig, omdat de details nog moeten worden uitgewerkt. Ministers uit Saudi-Arabië, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten komen dit weekend bijeen, zei een bron.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May