Orkaan Maria 'heeft 4.600 gedood in Puerto Rico'
29 May 2018, 22:36
foto
Het officiële dodental staat op 64.(Foto: AFP)


Orkaan Maria doodde meer dan 4.600 mensen in Puerto Rico, 70 keer meer dan het officiële dodencijfer. Volgens schattingen van een studie van de universiteit van Harvard was een derde van de sterfgevallen na de orkaan van september het gevolg van onderbrekingen in de medische zorg veroorzaakt door stroomuitval en gebroken straatverbindingen.

De regering van Puerto Rico zei dat het "altijd verwachtte dat het aantal hoger zou zijn dan wat eerder werd gemeld". Het officiële dodental staat op 64. Maar experts zeggen dat een nauwkeurige telling werd bemoeilijkt door de wijdverbreide verwoesting veroorzaakt door de storm.

Carlos Mercader van de federale overheid van Puerto Rico zei dat hij de Harvard-enquête verwelkomde. "De omvang van deze tragische ramp veroorzaakt door orkaan Maria resulteerde in veel dodelijke slachtoffers," zei hij.

Hij voegde eraan toe dat de autoriteiten van het eiland ook opdracht hadden gegeven aan de George Washington University om het aantal doden te bestuderen en dat deze bevindingen spoedig zouden worden vrijgegeven. "Beide studies zullen ons helpen ons beter voor te bereiden op toekomstige natuurrampen en te voorkomen dat levens verloren gaan", zei hij.

De onderzoekers van Harvard zeiden dat interviews in Puerto Rico een stijging van de sterfte met 60% suggereerden in de drie maanden na de storm. Ze hebben tussen januari en maart van dit jaar contact opgenomen met meer dan 3.000 willekeurig geselecteerde huishoudens en gevraagd naar ontheemding, verlies van infrastructuur en doodsoorzaken. Vervolgens vergeleken ze hun resultaten met de officiële sterftecijfers voor dezelfde periode in 2016, meer dan een jaar voordat de orkaan het eiland trof.

De onderzoekers zeiden dat onderbroken medische zorg de "primaire oorzaak was van aanhoudend hoge sterftecijfers in de maanden na de orkaan". Verstoring van de gezondheidszorg was een "groeiende bijdrage aan morbiditeit en mortaliteit" bij natuurrampen, zeiden ze, omdat steeds meer patiënten chronische ziekten hadden en geavanceerde apparatuur gebruikten die op elektriciteit was gebaseerd.

De orkaan Maria veroorzaakte de grootste black-out in de Amerikaanse geschiedenis, volgens het onderzoeksbureau de Rhodium Group. Sindsdien zijn er ook herhaaldelijk stroomonderbrekingen geweest, waaronder een in april - bijna zeven maanden na de orkaan - die het hele eiland trof,

Al met al veroorzaakte orkaan Maria verliezen van US$ 90 miljard, zei de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa). Het Caribische eiland is de woonplaats van 3,4 miljoen Amerikaanse burgers.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May