Brazilië: Staking duurt voort ondanks prijsverlaging diesel
29 May 2018, 10:26
foto
Er zijn lange wachtrijen bij de benzinestations in Brazilië. (Foto: AFP)


De staking van vrachtwagenchauffeurs die Brazilië al een week heeft verlamd, lijkt aan te houden ondanks het besluit van de regering om de dieselprijzen te verlagen. De meeste vakbonden van truckers ondersteunden het besluit om de prijs te verlagen met 46 Braziliaanse centen (US$ 0,13) per liter. Maar sommige vakbonden houden nog steeds stand.

Chauffeurs hebben grote wegen over het hele land geblokkeerd. Honderden fabrieken in het zuiden van het land die bijna alle ethanol uit Brazilië produceren, zijn gestopt wegens gebrek aan brandstof. Vleesproducenten zeggen dat 70 miljoen kippen zijn omgekomen bij gebrek aan voer.

Door de staking is een groot deel van Brazilië tot stilstand gekomen, met wachtrijen bij benzinestations, luchthavens zonder brandstof en lege supermarkten. Veiligheidstroepen van Brazilië hebben in een aantal deelstaten brandstoftanks moeten escorteren.
De stakers tartten de dreigementen van president Michel Temer om het leger in te zetten om de wegen te ontruimen. De regering zegt dat anti-regering onruststokers in sommige van de vakbonden zijn geïnfiltreerd.

Vrachtwagenchauffeurs waren ontzet door de stijging van de dieselprijzen van 3,36 Braziliaanse reais (US$ 0,90) per liter begin 2018 tot 3,6 reais (US$ 0,97) vlak voor de staking. Veel demonstranten hebben de regering opgeroepen om af te treden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May