Ontwikkeling agrarische sector Marowijne gewenst
27 May 2018, 08:31
foto
Goed opgekomen ondernemers vrijdag in het Nuckues Centrum te Albina tijdens een ondernemersavond.


De Godo Kon Makandra Agrarische ondernemersavond heeft bruikbare informatie opgeleverd voor ondernemers. Er zijn concrete en werkbare acties tot financiering van personen uit de agrarische sector besproken. De discussies over de verdere ontwikkeling van de agrarische sector in Marowijne is goed opgang gebracht vrijdagavond in het Nucleus Centrum te Albina.

Het initiatief kwam van Age de Vries en Jelmer van Dijk, die volledig ondersteund werden door het Landbouw Platform Marowijne en de Godo Bank. Allen waren met elkaar eens dat de verder ontwikkeling van de agrarische sector ter hand moet worden genomen.

Een vertegenwoordiging van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij van Marowijne was aanwezig op de vergadering. Er werd een uiteenzetting gegeven van nieuwe duurzame teelttechnieken en -methoden waaronder kassenteelt, specifiek gericht op de agrariërs van het district. Ook de verschillende trainingsmogelijkheden welke het ministerie biedt, werd gedeeld met het goed opgekomen publiek.

Volgens de agrariërs is goed en gecoördineerd exporteren van hun producten en gewassen nog een groot obstakel. De stichting Dienstverlening aan Importeurs en Exporteurs, die ook een presentatie heeft gehouden, benadrukte het belang van bundeling vooral voor export. De enkele mogelijkheden die er zijn, werden besproken. Het is volgens de stichting belangrijk dat de handel van deze agrariërs die voornamelijk gericht is op Frans-Guyanese markt, in de legale sfeer plaats moet vinden. Om de gehele keten beter te begrijpen en de ondernemers gericht te laten werken, heeft de stichting uitgemeten trainingen ter beschikking.

Een belangrijk knelpunt waarmee de agrariërs zitten, is beschikbare landbouwgronden. Het Landbouw Platform Marowijne waarin het commissariaat van Marowijne ook vertegenwoordigd is, snapt het belang. Vooral de weg naar financiering vormt een probleem. Het Platform wilt dit probleem verder op hoger niveau bespreekbaar maken. De initiatiefnemers van de avond hebben een administratie systeem gepresenteerd aan de ondernemers. Dit systeem moet de weg naar financiering vergemakkelijken. Godo heeft een presentatie gehouden over financieren van landbouwprojecten in Marowijne.

Ala-D Media
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May