Brazilië verlaagt dieselprijs om staking te beëindigen
24 May 2018, 18:36
foto
Vrachtwagenchauffeurs blokkeren een snelweg nabij de stad Salvador.(Foto: Reuters)


Het Braziliaanse staatsbedrijf Petrobras verlaagt de dieselprijs met 10% om de overheid de tijd te geven om te onderhandelen met stakende vrachtwagenchauffeurs. De aankondiging van Petrobras komt aan het einde van de derde dag van de staking.

Vrachtwagenchauffeurs, boos op de stijgende kosten van diesel, hebben wegen geblokkeerd en veroorzaken chaos in verschillende Braziliaanse steden.
Veel supermarkten hebben hun schappen niet kunnen bijvullen en sommige luchthavens zeiden dat ze te weinig brandstof hadden. Het is onduidelijk of de vakbonden ermee instemmen om de staking op te schorten.

De voorzitter van Petrobras, Pedro Parente, zei dat de dieselprijzen 15 dagen zouden worden bevroren. "Het is een uitzonderlijke maatregel, maar dat betekent niet dat het bedrijf zijn prijsbeleid verandert", zei Parente. "Dit geeft de regering 15 dagen om met de vrachtwagenchauffeurs te praten," voegde hij eraan toe.

Petrobras is voornemens zijn beleid om de internationale olieprijzen te volgen geleidelijk te hervatten zodra de crisis voorbij is. De brandstofprijzen in Brazilië zijn bijna verdubbeld in de afgelopen twee jaar, sinds president Michel Temer aantrad na de afzetting van Dilma Rousseff. De meeste Braziliaanse deelstaten zijn getroffen door de staking. Op woensdag machtigde een rechter in Brasilia de politie om geweld te gebruiken om zes van de hoofdwegen van het land te ontruimen.