Reactie op 'VIDS: Standvastig en vastberaden'
12 May 2018, 21:08
foto


Als eerste mijn complimenten dat de indianen, als inheemsen, nu als één geheel naar buiten komen en eenieder oproepen om achter de inheemse belangen t.a.v. de grondrechten te gaan staan. Samen ben je sterk en dat is waarom ik voor deze, vaak onderdrukte groep, als niet-inheemse, belangeloos mij inzet om voor haar rechten te strijden. Maar ik wil de groep ook sterk aanbevelen om de VN-Mensenrechten ter hand te nemen.

Ik roep de niet-politieke organisatie van inheemsen, de VIDS, op of zij ook de belangen van haar volk wil behartigen tegen het armoedeprobleem dat in veel dorpen zichtbaar aanwezig is. En armoede bestrijd je niet door alle positieve aangedragen ontwikkelingen af te wijzen. Op dit moment zijn er weinig indianen die hun bestaansrecht kunnen halen uit alleen landbouw, jacht en visserij die gemoeid zijn met het opeisen van hun grondrechten volgens de VN-richtlijnen. Advocaten die voor de grondrechten van inheemsen vechten, zullen hun doel misschien voor jullie bereiken maar dat zal in 2018 niet voldoende zijn om de natuur optimaal te beschermen en de armoede te bestrijden in uw dorpen.

Het is namelijk bewezen dat de inheemse manier van landbouw veel schade toebrengt aan omgeving en natuur en dat die oude gebruiken op dit moment in 2018 niet de duurzaamheid van het milieu waarborgen. Daarnaast omdat het bemoeilijkt wordt om de gronden te gebruiken als onderpand voor leningen die nodig zijn om ondernemersplannen te ontwikkelen voor de inheemse zelf. Al is dat verbeterd met de wet van december 2017 om de economische zone in te stellen per indianendorp. Daarom kan ik mij wel indenken dat in bepaalde situaties maatschappelijk verantwoorde bedrijven, deze ontwikkeling kunnen brengen.

Niet alle 'industriële bedrijven' die zich willen vestigen op 'jullie gronden' zullen de mens en natuur schaden. En zij geven wel een kans, als er goede schriftelijke afspraken gemaakt kunnen worden met die ondernemer, om de armoede te bestrijden door werkgelegenheid te bieden, inkomsten voor het dorp eruit te onderhandelen voor het bevorderen van individueel en coöperatief ondernemerschap en sociale projecten te bewerkstelligen. Zou het niet belangrijk zijn om die kansen die zich nu voordoen, doordat juist de grondrechten nog niet zijn toegewezen, met beide handen aan te grijpen op jullie voorwaarde?

In goede samenwerking tussen de VIDS en de regering moet dit naar mijn idee te bereiken zijn. En zijn er ondernemers die hier misbruik van willen maken dan kunt u als VIDS de regering vragen deze aanvragen voor concessies en de toegewezen vergunningen niet te verlenen die hiervoor noodzakelijk zijn. Bv: Houtkapvergunningen in uw gebieden zonder daarachter een goed businessplan van duurzame ontwikkeling van dit gebied, zijn niet duurzaam voor mens en natuur in mijn ogen. De huidige regeringspartij heeft voor de komende jaren als doel: Armoedebestrijding door ontwikkeling te brengen. En ontwikkeling brengen is niet de natuur schaden voor de inheemsen. Ik zou als belangenbehartiger van de inheemsen meteen gezamenlijke afspraken maken met de regering om uw eigen doelen te bereiken voor mens en natuur. En in mijn ogen bent u 'de rechten van de mens' die in vrijheid mag handelen, wat ook een VN recht is, in uw artikel vergeten.

Marie-Louise Vissers,
Facilitator van dialogue for peaceful change, Projectcoördinator van het landbouwproject Para Power en daarnaast (belangeloos) politiek adviseur.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May