Argentinië klopt aan bij IMF voor financiële injectie
09 May 2018, 10:10
foto
De Argentijnse president Mauricio Macri heeft zich in een televisietoespraak tot de natie gericht. (Foto: AFP)


Argentinië begint vandaag gesprekken over een financieringsovereenkomst met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Volgens berichten is president Mauricio Macri op zoek naar US$ 30 miljard. De Argentijnse minister van Financiën, Nicolas Dujovne, vliegt voor het gesprek naar het IMF-hoofdkwartier in Washington.

Na de recente onrust waarbij de rentetarieven naar 40% gingen, zei president Macri dat de IMF-steun "de groei zou versterken" en crises uit het verleden zou helpen voorkomen. De gesprekken komen 17 jaar nadat Argentinië in gebreke bleef om zijn schulden te betalen en 12 jaar nadat het de banden met het IMF verbrak.

Macri zei dinsdag in een toespraak tot de natie: "Een paar minuten geleden sprak ik met (IMF) directeur Christine Lagarde en zij bevestigde dat we zouden gaan werken aan een overeenkomst. Dit zal ons de mogelijkheid bieden ons programma van groei en ontwikkeling te versterken, het zal ons meer steun geven om dit nieuwe mondiale scenario het hoofd te bieden en crises te vermijden zoals die we in onze geschiedenis hebben gehad."

Lokale media en Bloomberg meldden dat Argentinië US$ 30 miljard zoekt, hoewel de regering weigerde commentaar te geven. De peso heeft het afgelopen jaar een kwart van zijn waarde verloren te midden van de hervormingsprogramma's van president Macri. Vorige week verhoogde de centrale bank de rente van 33,25% naar 40%.
Veel mensen verwijten het IMF nog steeds voor de bezuinigingsvereisten dat leidde tot een financiële en economische inzinking in 2001-2002 die miljoenen Argentijnen uit de middenklasse in armoede heeft gestort.

Argentinië heeft uiteindelijk zijn schulden – US$ 80 miljard, de grootste in de geschiedenis - niet betaald. En hoewel de laatste IMF-lening in 2006 werd uitbetaald, verbrak het land de banden met het in Washington gevestigde orgaan.

Macri zei dat Argentinië lijdt door de hoge olieprijzen en de verwachting dat de Amerikaanse rente de komende maanden zal stijgen. Terwijl Lagarde Argentinië beschreef als een 'gewaardeerd lid' van het IMF, zei ze: "Er zijn besprekingen gestart over hoe we kunnen samenwerken om de Argentijnse economie te versterken en deze zullen in korte tijd worden voortgezet."

Argentinië bevindt zich midden in een pro-marktprogramma voor economische hervormingen, aangezien Macri probeert de jaren van protectionisme en hoge overheidsuitgaven onder zijn voorganger, Cristina Fernandez de Kirchner, terug te draaien.

De inflatie, een eeuwigdurend probleem in Argentinië, bedroeg vorig jaar 25%, na Venezuela de hoogste in Latijns-Amerika. Dit jaar heeft de centrale bank een inflatiedoel van 15% vastgesteld en gezegd dat het zal blijven optreden om het af te dwingen. De renteverhoging naar 40% van vorige week was de derde stijging in acht dagen in een poging de peso te versterken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May