Mexico: Clowns protesteren tegen extreem geweld
08 May 2018, 15:50
foto
In Mexico zijn clowns de straat opgegaan om te protesteren tegen het extreem geweld in Acapulco. (Foto: EPA)


Clowns gekleed in het wit marcheerden maandag in een centrale straat in het Mexicaanse resort Acapulco en eisten een einde van de misdaadgolf in de stad. Hun gezichten waren beschilderd en er waren tekens met “vrede” te zien. Ze zeiden dat ze "genoeg hadden van zoveel geweld".

Ze klaagden dat ze hun zaken aan het verliezen waren, omdat bewoners niet langer feestjes hielden uit angst om het doelwit van misdaad te worden. In de badplaats zijn vorige maand 100 mensen gedood.

Ambtenaren zeiden dat ze in de eerste drie maanden van 2018 bijna 50 moorden meer hadden geregistreerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Verondersteld wordt dat de meeste moorden gerelateerd zijn aan oorlogvoering tussen rivaliserende criminele bendes in de regio.

Terreur
De clowns zeiden dat ze vooral geschokt waren door de moord op een jongleur eerder dit jaar. Ze zeiden dat de opkomst van de misdaad terreur had veroorzaakt in de stad, waardoor het moeilijk was geworden om de kost te verdienen.

Acapulco was ooit een glamoureuze bestemming die populair was bij Hollywood-sterren, maar het grote aantal moorden heeft veel toeristen afgeschrikt. Paramedici in de stad hebben de BBC verteld dat ze moeite hebben met het enorme geweld die ze zien als onderdeel van hun werk.

In januari verbood het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken werknemers van de Amerikaanse overheid om naar de deelstaat Guerrero te reizen, waaronder Acapulco. Het waarschuwde voor gewapende groepen "die onafhankelijk opereren van de overheid in veel gebieden van Guerrero".

"Leden van deze groepen leggen vaak wegversperringen en kunnen geweld gebruiken tegen reizigers", aldus het advies. Federale politie en soldaten werden in december 2014 ingezet in het resort, maar hebben tot nu toe het geweld niet onderdrukt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May