Somohardjo: Niemand zal PL beletten samen te werken
07 May 2018, 00:54
foto
Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur. Hij heeft zijn 75e verjaardag groots gevierd zaterdagavond.


Niemand zal de Pertjajah Luhur (PL) beletten om samen te werken met de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP), Kerukunan 'Tulodo Prenatan Inggil (KTPI), Partij voor Democratie en Ontwikkeling (PDO), Progressieve Arbeiders- en Landbouwers Unie (PALU) en Nieuw Suriname (NS). Dit heeft PL-voorzitter Paul Somohardjo zaterdagavond gezegd bij de viering van zijn 75e jaardag in het partijcentrum te Beekhuizen.

“We zijn ons meer dan ooit ervan bewust dat alleen door samen te werken, alleen door te bundelen we in staat zullen zijn de armoede, in het bijzonder de veroorzaker van de armoede, te verdrijven”, zei Somohardjo. Hij benadrukte tegenover de massaal opgekomen partijleden en -sympathisanten, familieleden en politieke vrienden, dat niemand in zijn eentje in staat zal zijn de overwinning te behalen. “Al houden we niet van elkaar, maar als het gaat om Suriname, moeten we bereid zijn elkaar te omhelzen. Ik ben bereid een ieder te omhelzen als het gaat om de strijd voor een beter Suriname. Daarvoor zijn we hier”, merkte de PL-voorzitter op.

Somohardjo sprak zijn erkentelijkheid uit aan de vele ouderen, die hem destijds als jongeling hebben helpen opvoeden, begeleiden en ontwikkelen. Zo hebben zijn ouders ervoor gezorgd dat hij de juiste opvoeding heeft gekregen. Ook in de politiek hebben we veel te danken aan de ouderen. Van hen, onder wie Jules Sedney, Johan Pengel en Jagernath Lachmon hebben we veel geleerd. Somohardjo noemde onder meer de verbroederingspolitiek van Lachmon, Pengel en Iding Soemita met zijn gotong-royong-gedachte. “Wat gaan wij achterlaten voor onze kindskinderen, voor de toekomst van onze kinderen? Pina? Corruptie? Beroving?” De PL-voorzitter zei dat hij reeds vijftig jaar politiek actief is en niet zal rusten zolang deze ‘pina’ er nog is en zolang Suriname nog niet op rails is. “Wij strijden niet tegen pakketten, maar tegen armoede. We willen een beter en veilig Suriname hebben, zoals onze oude politici het aan ons hadden overgedragen. Onze kinderen moeten op ons kunnen rekenen.”

Somohardjo sprak ook zijn dank uit aan de Almachtige voor de vele verworvenheden in zijn leven. Dat hij de hoogste politieke functie als voorzitter van De Nationale Assemblee heeft mogen bekleden, is ook dankzij de Almachtige. Zo zal de Almachtige hem ook de kracht geven om – samen met andere Surinamers – Suriname te bevrijden van de veroorzaker van de armoede en ellende.

De verkiezingen van 2020 zullen de laatste zijn waaraan Somohardjo meedoet. Hij heeft aangegeven na de verkiezingen van 2020 te stoppen met de politiek, wat er ook gebeurt. Vijftig jaar in de politiek heeft hij niet als gemakkelijk ervaren. Hoge bergen en diepe dalen heeft hij doorstaan. “Wat er ook gebeurt, 2020 is mijn laatste verkiezing. Dat beloof ik u. Maar laten wij samen nog één keer voor de overwinning gaan. PL heeft altijd gewonnen. Het enige is dat we worden verraden. Maar un’ ab’ a dresi. Eindelijk, na 50 jaar politiek un’ ab’ a dresi tegen politiek verraad”, stelde Somohardjo.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May