O.S. Dijkveld draagt handhygiëneboodschap het beste uit
05 May 2018, 02:44
foto
Leerlingen van O.S. Dijkveld laaiend enthousiast met de overwinning. Zij hebben de scholenwedstrijd over handen wassen gewonnen.


Leerlingen van de O.S. Dijkveld en de Sint Gertrudisschool wachten vol spanning op de uitslag. Zij hebben meegedaan aan de Scholenwedstrijd Handhygiëne en jurylid Ricky Stuttgart heeft zojuist doorgegeven dat nr. 1 en nr. 2 net een half puntje van elkaar verschillen. Beide scholen schreeuwen om het hardst dat zij de winnaar zijn. Dan geeft Stuttgart het verlossende antwoord: “De winnaar is... O.S. Dijkveld!”

Pupillen en leerkrachten van O.S. Dijkveld zijn uitzinnig van blijdschap. Uitgelaten rennen ze het toneelveld op om hun beker en medailles in ontvangst te nemen. “Het was nipt, maar ze hebben verdiend gewonnen”, laat Business Unit Manager Graciella Wongsoredjo van Intermed Caribe weten. Dit bedrijf voert al sinds 2015 een handenwassenprogramma uit in samenwerking met haar partners BOG, RGD en de districtscommissariaten Paramaribo Noord-Oost en Zuid-West. Daarbij worden ze ondersteund door voedseltechnoloog Stuttgart. De scholenwedstrijd is onderdeel van het handenwassenprogramma.

De Scholenwedstrijd Handhygiëne wordt al drie jaren in de Chinese Sporthal gehouden. De winnaar van de eerste editie was de Gijsbertusschool. Het vorig jaar ging de Sint Gertrudisschool er met de kampioensbeker vandoor. Bij deze derde editie streek O.S. Dijkveld met de eer. Op de derde plaats eindigde dit jaar de O.S. Balona. Stuttgart is alleszins tevreden over het verloop van de wedstrijd. Hij is in zijn nopjes over de creativiteit van de leerlingen én de leerkrachten in het naar buiten brengen van de handhygiëneboodschap. Het wordt elk jaar steeds beter, vindt hij.

Dat het handenwassenprogramma effect heeft, is volgens de voedseltechnoloog duidelijk te merken. De partners van het handenwassenprogramma zijn daarom voornemens uit te breiden en het volgend jaar ook crèches te betrekken. Voorts zal worden gekeken naar mogelijkheden om scholen in Nickerie ook te laten meedoen. Zowel Stuttgart als Wongsoredjo kijkt uit naar de vierde editie van de scholenwedstrijd, die het volgend jaar ook omstreeks 5 mei zal worden gehouden. Voor deze datum is gekozen, omdat jaarlijks op 5 mei Wereld Handhygiënedag wordt herdacht door de WHO en haar talloze partners.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert dit jaar als slagzin "Het ligt in uw handen: het voorkomen van sepsis in de gezondheidszorg”. Samen met haar toegewijde partners vestigt de WHO de aandacht op de vraag waarom handhygiëne zo cruciaal is. Hoewel 80% van de sepsisgevallen buiten een ziekenhuis wordt opgelopen, speelt handhygiëne een grote rol bij het voorkomen van infecties, die snel tot sepsis kunnen leiden. Naar schatting meer dan 30 miljoen personen worden wereldwijd getroffen door sepsis.

De wereldwijde cijfers voor sepsis stijgen snel. Het is een levensbedreigende aandoening die ontstaat, wanneer de reactie van het lichaam op infectie verwondingen veroorzaakt aan zijn eigen weefsels en organen. Als het niet vroeg wordt herkend en snel wordt behandeld, kan dit leiden tot septische shock, meervoudig orgaanfalen en overlijden. De WHO doet daarom een beroep op een ieder om er een goede handhygiëne op na te houden en daarmee het aantal sepsis-gevallen te verminderen. Daartoe behoren regeringsleiders, leiders van gezondheidsfaciliteiten, ministers van volksgezondheid, gezondheidswerkers en patiëntenbelangengroepen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May