Opwekvermogen EBS-centrale te Apoera verdrievoudigd
04 May 2018, 19:30
foto
Onderdeel van de upgrade was ook de renovatie van het gebouw. (Foto: EBS)


De centrale te Apoera van de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) heeft na ingebruikname van een nieuwe 500 kilowatt (kW) CAT3512 dieselgenerator, nu een opwekvermogen van 1500 kW. EBS-directeur, Rabin Parmessar zegt dat fase 1 van dit project is afgerond. In fase 2 zal ook de straatverlichting in dit gebied worden vernieuwd.

“Fase 1 was bedoeld om het opwekvermogen te upgraden naar een zodanige situatie dat bij uitval van een van de machines, de overige machines als back up kunnen dienen.” Onderhoud op de machines kan nu plaatsvinden zonder dat de klant hiervan wat opmerkt. In de volgende fase zullen de oeververdediging en de dienstwoningen worden aangepakt. Parmessar gaf deze informatie tijdens een oriëntatiebezoek te Apoera. Tegen eind 2018, begin 2019 moet de totale upgrading afgerond zijn.

In de zeventiger jaren was de opwekking gevestigd aan de Awarrastraat en thans staat deze aan de Centraleweg. Voor de stroomvoorziening toen, waren er twee 150kW opwekeenheden geïnstalleerd en de piekbelasting was 80 kW tot 100 kW. Hiermee werd niet alleen het inheems dorp van elektriciteit voorzien, maar ook de aanwezige industrie. De piekbelasting is nu 340kW.

In 1982 verhuisde de opwekking naar de Centraleweg, waar deze tot op heden gevestigd staat, en werd de afdeling DB-Apoera in bedrijf genomen. De piekbelasting was ongewijzigd en de opwekeenheden waren twee nieuwe D353 dieselgeneratoren met elk een opwekvermogen van 350kW. In 2006 werd het verzorgingsgebied uitgebreid met Washabo, Section en omgeving Apoera. Het personeel, belast met de opwekking, bestond toen uit 5 man, zegt de EBS-voorlichting.

Anno 2018 telt Apoera ruim 3.000 inwoners. Ongeveer 1.200 huishoudens en bedrijven worden voorzien van elektriciteit. In januari dit jaar zijn in deze opwekcentrale de upgradewerkzaamheden gestart en werden die in april van dit jaar afgerond. Niet alleen de capaciteit is uitgebreid, maar ook het gebouw dat aan een onderhoudsbeurt toe was, werd gerenoveerd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May