China: ‘Samenwerking Caribische landen veilig’
02 May 2018, 07:11
foto
Counselor Han Jing van het Chinese Departement voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied. (Foto: Ranu Abhelakh)


Terwijl China en de Verenigde Staten elkaar om de oren slaan met importtarieven en allerlei dreigementen, garandeert het Aziatische land de uitvoering van lopende projecten en overeenkomsten in de Latijns-Amerikaanse en Caribische regio. “De Caribische landen zijn belangrijke samenwerkingspartners voor China”, zegt Han Jing counselor van het Departement voor Latijns America en het Caribische gebied van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

China wil geen handelsoorlog maar is er ook niet bang voor, herhaalt Han het Chinese standpunt in gesprek met mediawerkers uit negen Caribische landen waarmee China een diplomatieke relatie heeft. De ontmoeting is onderdeel van het eerste China-Caribisch mediaprogramma in Beijing, waarin China een beter inzicht probeert te geven over de eigen ontwikkelingen.

“China zal altijd een verdediger zijn van en bijdragen aan de multilaterale handelssystemen. We zullen onze economische betrekkingen en de handelsbetrekkingen met de Caribische landen niet schaden”. China hecht veel belang aan de bilaterale relatie met het Caribisch gebied. Volgens de Chinese diplomaat is het normaal dat landen handelsconflicten hebben. Oplossing kan via onderhandelingen en overleg in het kader van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en andere bestaande systemen en wetten. “Ze moeten niet worden opgelost door unilaterale maatregelen.”

De Amerikaanse maatregelen zijn in strijd met de principes en de geest van de WTO, merkt Han op. En die komen niet ten goede aan de VS en zijn economische belangen. "Het zal natuurlijk de interesse van China schaden of zelfs het economische belang van de hele wereld.”

Handel China en Caribische landen
Han noemt de economische en handelssamenwerking met de negen Caribische landen productief. De jaarlijkse bilaterale handel stond in 2017 op een totaal van USD 2,15 miljard, waarvan het exportcijfer naar de regio op US$ 1,81 miljard en de import op USD 3,4 miljoen. Hoewel de handelsbalans in het voordeel van China is, is het import cijfer in groei percentage groter. Han: “Koffie uit Jamaica en rum uit bepaalde landen worden goed ontvangen door Chinese consumenten. Ik ben daarom ervan verzekerd dat er goed vooruitzicht is voor onze import uit de Caribische landen.”

Shaanxi, één van de Chinese provincies die naar Suriname exporteert, noteerde voor 2017 een export van RMB 2,6 miljoen naar Suriname. “Een stijging van 9,42%”, vertelde Fan Wanchu, directeur van het Shaanxi Handelsdepartement. Cijfers van januari-februari 2018 tonen expertcijfers van RMB 730.000, een daling van 71,47%. De belangrijkste exportgoederen zijn autobanden en herbiciden en de handelaren zijn grotendeels particuliere ondernemers. Fan verwelkomt Surinaamse producten op de markt in Shaanxi.

Armoedebestrijding
Ondanks de snelle ontwikkeling en bijzondere wapenfeiten in de afgelopen veertig jaar, is China nog steeds een ontwikkelingsland, geeft de counselor aan. Het land kent veel interne uitdagingen zoals de kloof tussen oost en west, stad en platteland; een van ongelijke en inadequate ontwikkeling. Het land staat voor een nieuw tijdperk van socialisme met Chinese karakteristieken. De Chinese droom is een tweedelig ontwikkelingsplan tot 2050 om China tot een modern, sterk, democratisch en welvarend socialistisch land te ontwikkelen.

China wil zijn armoede in 2020 uitgeroeid hebben. Volgens het Chinese Nationaal Bureau voor de Statistiek leefden eind 2017 nog ongeveer 30 miljoen Chinezen onder de nationale armoedegrens (inkomen per capita van RMB 2300). “Wij streven niet slechts naar verlaging van de armoedecijfers maar daadwerkelijke armoedebestrijding”, zegt Han.

De armoedebestrijding in de Caribische landen heeft ook China’s aandacht. Met de handen vol werk in eigen huis, biedt de Chinese droom genoeg mogelijkheden om partnerlanden te helpen met hun modernisering, aldus Han.
De keuze hiervoor is gebaseerd op de gemeenschappelijke uitdagingen. “Geen enkel land kan deze uitdagingen alleen het hoofd bieden en evenmin kunnen zij zich terugtrekken in hun isolement.” De Caribische landen vormen geen uitzondering!
Via het buitenlands beleid wil China een nieuwe internationale relatie bevorderen en een gemeenschap bouwen van gedeelde toekomst voor de mensheid. Maar China zal nooit zijn ideologie of ontwikkelingsmodellen aan anderen opdringen, “we respecteren de keuze van individuele landen voor hun eigen ontwikkeling”.

Vrees Chinese overname
“Een kwestie van mindset”, reageert de diplomaat op de vraag over Chinese overname. China staat voor vreedzame relaties en een win-win resultaat. Samenwerking met landen is gebaseerd op de vraag of die al dan niet gemeenschappelijk belang kan schenken aan de burgers en de respectieve landen. “Ons doel is niet om een bepaald land te vervangen of een concurrentiestrijd binnen te vallen”, ontkracht hij de vrees voor Chinese overname.

Naast de bilaterale samenwerking en financieringsopties, biedt China ook financiering aan via het China-Celac fonds van US$ 5 miljard. Han erkent dat de regels en procedures om hieruit te trekken nog niet bij een ieder helder zijn. China zal deze uitwerken en beter uitleggen. In Suriname maakt tot nu toe alleen de onderneming Broadway Homes gebruik van het fonds voor de financiering van een huizenbouwproject.

Voorwaarde één-China-beleid
Er zijn nog vier Caribische landen die geen diplomatieke banden met China hebben. China ziet ook hen graag toetreden tot de grote familie van samenwerking, maar dan moeten zij wel eerst het één-China-beleid erkennen. “Het initiatief ligt bij de vier leiders. Wij hopen dat zij de trend in de tijd kunnen volgen en een evaluatie maken. De deur tot China staat altijd voor hen open.”

China streeft naar de hechtere samenwerking met de negen Caribische landen op verschillende gebieden. Hij ziet hun deelname aan de eerste internationale importexpo in Shanghai later dit jaar en het tweede Belt & Road Initiatief forum in 2019 tegemoet.

Op 18 december 2018 herdenkt China 40 jaar openstellen van de economie en sociale hervormingen onder oud-president Deng Xiaoping. Verschillende marktvriendelijke hervormingen werden doorgevoerd met als doel een snellere ontwikkeling van het land mogelijk te maken.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April