BEP: Agrarische sector binnenland bevorderen
01 May 2018, 23:04
foto


Volgens de statistieken van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), maken mensen die op het platteland wonen, twee keer zoveel kans om in de informele sector te belanden, dan mensen in stedelijke gebieden.Wereldwijd blijkt dat de landbouw de sector is met het hoogste niveau van informele werkgelegenheid, meer dan 90 procent. De actuele statistieken hierover zijn op maandag 30 april 2018 vrijgegeven in een persbericht van de organisatie ter gelegenheid van de herdenking van de Internationale Dag van de Arbeid.

Wereldwijd verdienen twee miljard mensen een brood in de informele economie. Dat is meer dan 61% van de wereld beroepsbevolking. Volgens dezelfde uitgave op de officiële website van deze gezaghebbende organisatie vindt 40% van de bevolking in de Amerika’s (inclusief Suriname) emplooi in de informele sector. Er zijn geen expliciete cijfers over Suriname voor handen. De trend in Suriname is niet anders dan wat er mondiaal wordt waargenomen. Het aantal mannen ligt beduidend hoger dan het aantal vrouwen. Uit de statistieken van het ILO blijkt dat veel meer vrouwen blootgesteld zijn aan informele tewerkstelling in de meeste lage- en middeninkomenslanden in de meest kwetsbare situaties.

De boodschap van het ILO onderschrijft met de informatie die zij op haar officiële website heeft gepubliceerd de zienswijzen van de Partij voor Broederschap en Eenheid in Politiek (BEP): “We moeten de agrarische sector in het binnenland ontwikkelen en bevorderen”. In het streven de binnenlandse gemeenschap te ondersteunen en richting te helpen geven aan de ontwikkeling van het gebied en de plaatselijke bevolking, heeft de partij zich opgeworpen om plannen te schrijven en uit te voeren.

Deze visie van de BEP wordt sinds 2015 teruggezien in het beleid dat wordt gevoerd door de regering, casu quo het Ministerie Regionale Ontwikkeling.
Aangezien de portefeuille van Regionale Ontwikkeling wordt bewaakt door een vooraanstaande BEP’er in de persoon van Mr. Edgar Dikan, is het niet vreemd dat de partijideologie voor wat betreft armoedebestrijding in het beleid is meegenomen. Via het directoraat Agrarische ontwikkeling binnenland wordt de agrarische productie in verschillende delen van het achterland opgevoerd. Met het inter-ruraal ontwikkelingsplan wordt met diverse districtsgemeenschappen plannen uitgewerkt die voorzien in werkgelegenheid, energievoorziening, huisvesting, en agro industrie. Het plan voorziet ook in de bouw van fabriekshallen voor opslag en verwerking van agrarische voedselproducten.

Het is van eminent belang dat er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van programma's, projecten en activiteiten die noodzakelijk zijn voor het systematisch verbeteren van de woon- en leefomstandigheden, en de capaciteitsversterking van Afro-Surinaamse en Inheemse Gemeenschappen in het binnenland.

De afgelopen decennia is het binnenland ten onrechte bewust of onbewust structureel afhankelijk gehouden van de centrale overheid, dan wel afzonderlijke politieke partijen en / of individuele politici. De huidige regering gelooft juist in versterking van de gemeenschappen zodat zij zelf hun productiviteit kunnen opvoeren, en meer inkomsten kunnen genereren. Dat zal op termijn zorgen voor zowel financiële, maatschappelijke als politieke onafhankelijkheid. De diepere gevoelens van liefde, broederschap en eenheid binnen de BEP, vormen mede de basis voor solidariteit om deze achtergebleven gemeenschappen op te trekken naar het nationaal niveau en gelijke kansen te bieden aan deze groepen. Er zijn genoeg kleine ondernemers in het binnenland die slechts een kleine duw in de rug nodig hebben in de economische activiteiten die zij vanouds ontplooien, zoals landbouw en veeteelt.

Het pleidooi van de BEP, op deze Wrokoman Dey, is toegespitst op het lot van mensen in rurale gebieden, vanwege de aanzet die is gegeven door het ILO. De gedachte van de partij gaat echter uit naar elke werknemer, waar dan ook in Suriname. Wellicht is de situatie van de één de situatie van de ander niet. En al is de sociaal economische situatie in het land niet ideaal, en trekt het een zware wissel op de portemonnee van de wrokoman, laten we ons samen eruit redden op de eeuwenoude bewezen manier, namelijk door hard werken.

De BEP is solidair met een ieder die een brood verdient in de formele of in de informele sector; elke werkzoekende en werkloze; iedereen die uit noodzaak een tweede baan op nahoudt; alleenstaande moeders; vrouwen in het binnenland; jongeren; mensen met een beperking; en alle anderen die om welke reden dan ook minder kansen hebben in de maatschappij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May