ABOP: Stoppen met oude politiekvoering
01 May 2018, 21:10
foto


In 2019 mogen we anticiperen op de herstart van de naschoolse opvang. Een programma dat kinderen na school van voeding voorziet, maar die Surinaamse ouders niet in staat stelt, om dat zelf te doen. Sociale projecten, zoals naschoolse opvang hebben hun nut en zijn een noodzakelijk vereiste voor noodverlichting, afhankelijk van de context.

De overheid investeert de afgelopen paar jaar veel in de consumptieve sfeer. Dit, terwijl onze schuld richting 20 miljard stijgt en we meer dan de helft van onze inkomsten aan aflossingen van buitenlandse leningen gaan moeten betalen. Op deze wijze maken we Surinamers afhankelijk van een sociaal project, of pakketten, terwijl het project met geleend geld gefinancierd wordt. Wij moeten stoppen met de oude politiekvoering, om vis te geven in plaats van hengels.

Het wordt nu eens tijd dat wij uit onze fouten leren. Investeringen zoals naschoolse opvang creëren geen geld, terwijl de economie van het land 'precair' is. Dit kunnen we vergelijken met een huishouden die 500 SRD leent en 150 SRD bij een Fast Food restaurant aan eten koopt. In plaats dat het huishouden met het geleend geld, zaden, stekken en aarde koopt om te planten, waardoor de familie langer voordeel heeft.

Terwijl Surinaamse arbeiders niet weten hoe zij hun auto tanken om naar het werk te gaan, terwijl Surinaamse studenten stoppen met hun studie, omdat zij niet meer uitkomen, speelt de overheid een spelletje met ons, ik een pakket, jij een pakket. Oprah zou zeggen; iedereen krijgt een pakket! Ouders maken zich dagelijks druk om eten voor hun kinderen, nu zullen wij ons druk moeten maken of het pakket met de babymelk op tijd geleverd wordt.

Dit is geen teken van een bloeiende economie, maar een symptoom van een falend economisch systeem en een gefaalde linkse politieke ideologie. Het gevoerde beleid creëert een scheve verdeling van de beloning tussen de arbeiders en de eigenaren van productie of bedrijfseigenaren en ontmoedigd ondernemerschap.

Hoe moeten arbeiders gemotiveerd naar het werk, als zij bij voorbaat weten, dat het salaris niet toereikend is om de vaste kosten te dekken. Vroeger hadden wij het over schijnwelvaart, omdat de rijkdom in Suriname groter leek dan het was. Momenteel mogen we het hebben over schijn-armoede, omdat de armoede veel groter is dan het lijkt.

In een situatie van crisis zien we dat de overheid een strategie kiest van leningen en pakketten in plaats van lenen om inkomsten te verhogen. Wij zien dat de overheid kiest voor corrigerende maatregelen, zoals de invoering van BTW, om deze weken voor de implementatie te stoppen. Dit zorgt alleen maar voor chaos op de Surinaamse markt en voor het stijgen van de prijzen in de winkel.

De staatsschuld wordt alsmaar groter en de SRD devalueert elk jaar. Elke maand die voorbij gaat zakken Surinaamse arbeiders verder in de verdoemenis. Deze arbeiders dag vraagt de ABOP de huidige regering zijn beleid te veranderen. Het is de oude politiek dat mensen achterhoudt en afhankelijk maakt, nieuwe politiek empowered mensen, en creëert de omstandigheid voor mensen om zich te ontplooien.

Hier noemen we slechts enkele punten waar de overheid, het geld beter aan kan alloceren dan alleen pakketten of naschoolse opvang:

- Geef de mensen het geld in handen, via een ondernemersfonds, dat Surinamers begeleidt en coacht om hun bedrijf op te zetten.
- Stel het geld tegen lage leningen, van 1 -3 % via een ondernemersfonds beschikbaar voor Surinamers om hun bedrijf te doen groeien of te starten.
- Stuur handelsmissies van bedrijven, en geen politieke vrienden naar internationale beurzen.
- Stel de invoering en verhoging van importheffingen van buitenlandse producten over een termijn van 2 jaar vast, zodat Surinaamse handelaren hun bedrijfsactiviteiten kunnen ombuigen van handel naar productie.
- Subsidieer de export van groenten, fruit en rijst.
- Ratificeer internationale wetten die het makkelijker maakt om te exporteren.
Blokkeer de import van goederen van Caricom-landen, die onze producten zoals onze Surinaamse doksen niet willen.
- Subsidieer certificering trajecten voor Surinaamse ondernemers zodat wij kunnen exporteren.
- Stel landbouwgrond makkelijk beschikbaar voor elk Surinamer die wil planten.

Wij hebben van deze dag gebruik gemaakt om deze boodschap te delen. Surinaamse arbeiders zijn helden die onder moeilijke omstandigheden doorzetten. Deze dag gedenken wij uw inzet.

De ABOP wenst u een prettige wroko man day toe.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May