Koreaanse leiders beogen beëindiging oorlog
27 Apr 2018, 10:47
foto
De Koreaanse leiders geven elkaar een hand, terwijl Kim Jong-Un aanstalten maakt de betonnen grensmarkering over te steken.(Foto: Reuters)


De leiders van Noord- en Zuid-Korea omarmden elkaar vrijdag na hun belofte om te werken naar de "volledige denuclearisering van het Koreaanse schiereiland". De eerste inter-Koreaanse top in meer dan een decennium was er één van glimlachen en handdrukken.

De twee Korea’s hebben aangekondigd dat ze dit jaar met de Verenigde Staten (VS) en China zouden samenwerken om een officieel einde te maken aan de Koreaanse oorlog van de jaren vijftig. Ze hebben gezegd dat ze een overeenkomst zouden zoeken om "permanente" en "solide" vrede te vestigen.

De verklaring bevatte beloften om gefaseerde wapenvermindering na te streven, vijandige handelingen te staken, hun beveiligde grens te veranderen in een vredeszone en multilaterale gesprekken met andere landen, waaronder de VS, te zoeken. "De twee leiders verklaren voor ons volk van 80 miljoen en de hele wereld dat er geen oorlog meer zal zijn op het Koreaanse schiereiland en dat een nieuw tijdperk van vrede is begonnen," hebben de twee partijen vast laten leggen.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in stemde ermee in dit jaar de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang te bezoeken. Eerder werd Kim Jong-Un de eerste Noord-Koreaanse leider sinds de Koreaanse oorlog in 1950-53 om voet aan wal te zetten in Zuid-Korea nadat hij de handen had geschud van zijn tegenhanger over een betonnen rand die de grens markeerde in de zwaar beveiligde gedemilitariseerde zone.

Scènes van Moon en Kim, die een grap maakten en samen liepen, markeerden een opvallend contrast met het spervuur van Noord-Koreaanse raketproeven van vorig jaar en de grootste nucleaire test die ooit heeft geleid tot ingrijpende internationale sancties en oorlogsvrees. Hun ontmoeting komt weken voordat Kim de Amerikaanse president Donald Trump moet ontmoeten in wat de eerste ontmoeting zou zijn tussen zittende leiders van de twee landen.

Trump verwelkomde de Koreaanse gesprekken. "Na een furieus jaar van raketlanceringen en kernproeven, vindt er nu een historische ontmoeting plaats tussen Noord- en Zuid-Korea. Er gebeuren goede dingen, maar alleen de tijd zal het uitwijzen!," zei hij op Twitter. Later voegde hij eraan toe: "Koreaanse oorlog ten einde! De Verenigde Staten en al zijn geweldige mensen moeten heel trots zijn op wat er nu in Korea gebeurt! "

China verwelkomde de verklaring van de leiders en zei bereid te zijn een proactieve rol te blijven spelen bij het bevorderen van politieke oplossingen op het schiereiland. De Japanse premier Shinzo Abe verwelkomde ook de top en zei dat hij verwachtte dat Noord-Korea concrete stappen zou ondernemen om zijn beloftes waar te maken.

Wereldwijde markten deden goede zaken door de hoop dat de top de weg zou effenen voor het einde van een conflict op het Koreaanse schiereiland. De aandelen in Seoul stegen kortstondig meer dan 1 procent naar een hoogste punt in één maand. Hetzelfde geldt voor het aandeelgemiddelde van de Japanse Nikkei.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May