VHP: Prioriteit veiligheid en aanpak criminaliteit
09 Apr 2018, 07:17
foto
Assembleelid Krishna Mathoera en VHP-voorzitter Chan Santokhi op een persconferentie. (Foto: René Gompers)


De VHP hoopt dat met de nieuwe minister van Justitie & Politie de veiligheid hoog op de agenda van het regeringsbeleid is gekomen en dat de criminaliteit, met name de georganiseerde, naar behoren wordt aangepakt. “Als veiligheid werkelijk een prioriteit was in het beleid, hadden we niet zes ministers op Juspol in zeven en een halve jaar tijd gehad,” merkt Assembleelid Krishna Mathoera op.

“Dan was de situatie van de veiligheid ook een andere, dan hadden we ook niet zo een drama met de georganiseerde criminaliteit waarbij duizenden kilo’s drugs in beslag worden genomen.” De afgelopen maanden zijn er lokaal en in het buitenland bij bezendingen uit Suriname, grote drugsvangsten gedaan.

De cijfers van het Korps Politie Suriname over criminaliteit zijn verontrustend, geeft Mathoera, die commissaris van politie is geweest, aan. Elf duizend slachtoffers van diefstal, inbraak, berovingen, overvallen, en huiselijk geweld. Er zijn tot nog toe 525 verkrachtingen geteld. “Daar sta ik versteld van, willen we dit als samenleving?” vraagt Mathoera zich af. “Willen we blijven toekijken of willen we dit remmen, stoppen? Waar is de voorlichting, waar zijn de maatregelen, waar is het onderzoek? Ik mis al deze aspecten in het beleid.”

Mathoera deelt mee dat instituten die zich bezig houden met aanpak van de criminaliteit niet zijn versterkt en niet voorzien zijn van middelen. Met het beleid om slachtoffers op te vangen en te begeleiden is het zeer slecht gesteld. Daarnaast krijgt de politie te maken met een toenemende drugscriminaliteit. “Die georganiseerde criminaliteit is op dit moment van een heel andere orde als je kijkt naar de duikboot en de hoeveelheid drugs die in dit land in beslag wordt genomen,” haalt Mathoera aan.

“Natuurlijk ben ik blij dat drugs in beslag worden genomen. Maar ik vraag me af hoe ze binnenkomen terwijl de regering de afgelopen jaren heeft geïnvesteerd in helikopters en kustwachtboten. Dat men niet in staat is om met die middelen de criminaliteit tegen te gaan, dat men geen gezag kan uitoefenen. Nee, dit is een gigantisch risico voor ons land, voor Surinamers en het buitenland. Wanneer wij niet in staat zijn dit aan te pakken is het signaal naar criminelen ‘we zijn vrij en het mag’. Dan zijn we ook een risico voor andere landen. We hopen in elk geval dat de nieuwe minister goed beleid gaat maken hierop en dat bescherming en veiligheid werkelijk geboden worden.”

Partijvoorzitter Chan Santokhi is ook minister van Justitie en Politie en commissaris van politie geweest. Hij pleit voor een internationale aanpak. “De wijze waarop de misdaad zich heeft geprofileerd, geeft aan dat er internationaal georganiseerde misdaadorganisaties betrokken zijn. Als je dat goed wil aanpakken, moet je naar het internationaal niveau gaan. Dan moet je gaan naar Interpol, naar de drugsbestrijdingsdiensten van de Verenigde Staten, van Colombia, naar de Europese landen waar de drugs naar toe gaan. Zoals wij dat gedaan hebben toen wij in de regering waren; om met internationale samenwerkingen het drugsprobleem structureel aan te pakken.”

Over de geruchten dat VHP’ers betrokken zijn bij de drugsvangsten, is Santokhi kort: “Bij ons is niet bekend wie van welke partij is. Bij ons is niet bekend welke leden betrokken zijn. Laat het onderzoek komen, laat iedereen die betrokken is onderworpen worden aan het rechtssysteem, laten de verantwoordelijken onderworpen zijn aan een goede opsporing, vervolging en berechting. Dat is de standpunt van de VHP. Dat standpunt gaan we blijven verkondigen. Dat standpunt gaan we ook van de regering vragen.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May