Canada: 14 doden bij botsing bus ijshockeyteam en truck
07 Apr 2018, 10:10
foto
Het team Humboldt Broncos op een foto van 24 maart na een gewonnen wedstrijd. (Foto: Humboldt Broncos)


In Canada zijn 14 mensen omgekomen toen een vrachtwagen en een bus met een jeugd ijshockeyteam vrijdagavond tegen elkaar zijn gebotst. Het team, Humboldt Broncos, reisde op Highway 35, ten noorden van Tisdale in de provincie Saskatchewan.

De Royal Canadian Mounted Police zei dat 28 mensen, inclusief de chauffeur, in de bus zaten, van wie er 14 zijn gedood. De andere 14 die in de bus zaten zijn naar het ziekenhuis gebracht. Drie van hen zijn in kritieke toestand.

In een tweet schreef premier Justin Trudeau: "Ik kan me niet voorstellen wat deze ouders doormaken. Mijn hart gaat uit naar eenieder die getroffen is door deze vreselijke tragedie.”

De vrachtwagen en de bus kwamen om ongeveer 17.00 uur lokale tijd in botsing. De Humboldt Broncos, die in de Saskatchewan Junior Hockey League spelen, waren op weg naar een play-off-wedstrijd tegen de Nipawin Hawks. Hun teamlijst laat zien dat de spelers tussen de 16 en 21 jaar oud zijn.

Inspecteur Ted Munro van Royal Canadian Mounted Police zei dat er reddingsacties gaande waren en dat ze een informatie- en ondersteuningscentrum hadden opgezet voor gezinnen in de Nipawin Apostolische Kerk. "Onze gedachten en gebeden zijn vanavond bij de families," zei hij.

Myles Shumlanski, vader van een van de Broncos-spelers, arriveerde op de plek na een telefoontje van zijn zoon. "Het was een ramp", vertelde hij aan de krant Saskatoon Star Phoenix. "We hadden een kraan die de bus optilde."

Teamvoorzitter Kevin Garinger zei in een verklaring "onze gedachten en gebeden" zijn met de families van staf en atleten. "Onze familie Broncos is in shock, terwijl we proberen ons ongelooflijk verlies te verwerken."

Darren Opp, de voorzitter van de Nipawin Hawks, vertelde de Globe and Mail: "Het is een vreselijk ongeluk, mijn God, het is heel erg slecht. Er staan ooms en moeders en vaders te wachten om te horen of hun neven en zonen in orde zijn."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May