PAHO/WHO: Toegang tot gezondheidszorg voor iedereen
07 Apr 2018, 04:36
foto
Yitades Gebre, vertegenwoordiger van de PAHO/WHO aan het woord tijdens het nationale debat. (Foto: NII)


De Wereldgezondheidsorganisatie WHO herdenkt vandaag, haar 70-jarig bestaan. In verband hiermee en met het oog op de Wereldgezondheidsdag op 7 april, is vrijdag een nationaal debat gehouden door de regionale gezondheidsorganisatie PAHO. Yitades Gebre, vertegenwoordiger van de PAHO/WHO gaf aan dat optimale gezondheidszorg voor haar burgers, de verantwoordelijkheid is van elke natie.

Bij universele gezondheid gaat het erom dat alle mensen toegang hebben tot zorg wanneer ze die nodig hebben, waar ze ook zijn, benadrukte Gebre. Hij vindt dat er met alle actoren nauw samengewerkt moet worden om de bevolking van de juiste zorg te voorzien. Het gaat niet om toegang, maar om hoge kwaliteit en het verlagen van barrières voor het zoeken en nodig hebben van de zorg, stelde hij.

Minister Patrick Pengel, oud-minister van Volksgezondheid, sprak ook de aanwezigen toe, meldt het Nationaal Informatie Instituut. “Gezondheid is een recht!”. De minister die op uitnodiging van de PAHO aanwezig was, is de mening toegedaan dat de kwaliteit van de zorg die geboden wordt, goed genoeg en betaalbaar moet zijn voor de mensen die gebruik maken van de diensten. Verbetering van de gezondheidssituatie is hierbij van essentieel belang, waarbij de nadruk gelegd zal moeten worden op verbetering van de financiën, behoorlijk bestuur en de gezondheidswerkers. Voor hem is het belangrijk dat er geen 'one size fits all' benadering gehanteerd wordt, aangezien zorg niet op dezelfde manier aan eenieder geleverd kan worden.

Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad, en Jennifer Geerlings-Simons, voorzitter van De Nationale Assemblee, zijn de mening toegedaan dat de gezondheidszorg steeds meer handelswaar aan het worden is. Hindori uitte tijdens zijn presentatie zijn bezorgdheid over de groei van 'out of pocket' uitgaven van burgers binnen de gezondheidszorg. Hij stelt onder andere voor dat er financiële bescherming van burgers plaatsvindt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May