Opleiding vervolgingsambtenaren start met 16 personen
04 Apr 2018, 05:49
foto
De zestien personen die deelnemen aan de 'Vervolgingsambtenaar In Opleiding' zijn geselecteerd uit 42 kandidaten. (Foto: Raoul Lith)


"De Vervolgingsambtenaar is verantwoordelijk voor de opsporing en vervolging van strafbare feiten. In dat verband is hij met wettelijke bevoegdheden bekleed, dus met macht," stelt Iwan Rasoelbaks, waarnemend president van het Hof van Justitie. De 'Vervolgingsambtenaar In Opleiding' (VIO) is dinsdag gestart, waaraan 16 personen deelnemen. Na een zware procedure zijn zij geselecteerd uit een groep van 42 kandidaten.

De opleiding, welke volgens Rasoelbaks moet worden geïnstitutionaliseerd, moet bijdragen tot versterking van het Openbaar Ministerie. De Hofpresident geeft aan dat het Openbaar Ministerie baat heeft bij orde, rust en ontwikkeling van de rechtsorde middels goed opsporings- en vervolgingsbeleid. Hij benadrukt dat deskundigheidsbevordering heel belangrijk is binnen de rechtspraak. "Het is geen kunst maar een noodzakelijke ingrediënt voor een gedegen, snelle en integere dienstverlening ten behoeve van de samenleving," legt hij uit.

Een gedegen opleiding tot vervolgingsambtenaar moet zich concentreren op het waarborgen en aansturen van de opsporingsambtenaar. Rasoelbaks hoopt dat er een aantal competentiebevorderende onderdelen voorkomen waar het waarborgen tot uiting komen, maar ook de aansturingscompetentie.

Rasoelbaks merkt op dat in een samenleving als Suriname een goede bevolkingsambtenaar zich onder andere veelal als diplomaat moet opstellen om een evenwichtige keus te maken tussen de belangen van verdachten en slachtoffers, maar bovenal de belangen van de samenleving. “De ambtenaar moet zelfs een beetje mediator kunnen zijn, vooral als het gaat om civielrechtelijke onrechtmatigheden. Op die manier breng je betere oplossingen,” meent hij.

Kennis van het recht is bij lange na niet voldoende om feiten te verzamelen, te verifiëren, analyseren en categoriseren, benadrukt Rasoelbaks. “Het is een hele andere tak van sport.”

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May