Stephen Tsang: 'Hosselaars zijn ook ondernemers'
04 Apr 2018, 15:29
foto
Stephen Tsang is vandaag beëdigd tot minister van Handel, Industrie en Toerisme. (Foto: Raoul Lith)


Minister Stephen Tsang van Handel Industrie en Toerisme (HI&T) wil zich de komende maanden concentreren op het faciliteren van de ondernemers. “In Suriname heeft de ondernemer een slechte naam,” zegt de kersverse bewindsman aan Starnieuws. “Hij wordt naast hosselaar als oplichter gezien, terwijl een ondernemer juist zijn brood wil verdienen onafhankelijk van anderen.” Tsang benadrukt dat werkgelegenheid alleen door private sector wordt gecreëerd, want het ambtenaren apparaat is overvol. De overheid moet faciliteren, de private ondernemingen nemen de risico’s en brengen de productie op gang.

Tsang ziet HI&T als een doe-ministerie en wil meer het veld op. De samenwerking met de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) is al intensief. De administratie voor de noodzakelijke vergunningen is al aan de KKF uitbesteed en de wet bedrijven en beroepen is ook al ingevoerd. Wanneer je voldoet aan de voorwaarden kan je gewoon met je bedrijf beginnen. Helaas stoomt ons onderwijs ons klaar om achter een bureau te belanden en wij kijken daardoor minachtend naar de ondernemer achter de toonbank. Alleen een complete mindshift zal ons de noodzaak van ondernemen doen inzien.

“Ik zal, in ieder geval binnen het ministerie proberen die awareness te ontwikkelen, dat we er zijn om te ondernemen en niet om af te breken. Eén ding dat mij altijd dwars heeft gezeten, is dat de controlediensten die wij hebben zoals BOG, ECD, erop uit lijken te gaan om bedrijven te sluiten. De controle hoeft niet direct afstraffend of beboetend te zijn. Praat eerst met die mensen over wat ze verkeerd hebben gedaan en hoe het te veranderen. We moeten hen juist begeleiden, zodat aan alle eisen wordt voldaan en alles correct verloopt. De weinige ondernemers die we hebben, moeten we waar nodig bijsturen en niet breken,” betoogt de bewindsman.

Tsang wil ook het ondernemen in het binnenland stimuleren. Hij heeft als volksvertegenwoordiger gemerkt, dat niet alle binnenlandbewoners aan goudwinning en houtkap willen doen. Men wil ondernemen, maar weet niet waarin. “Zij gaan het zelf niet vinden, ze kennen de markten niet, dus wij moeten dat stimuleren en dat gaat mijn prioriteit ook zijn om dit in samenwerking met Regionale Ontwikkeling te doen.”

Over de prijzen wordt heel veel geklaagd in het binnenland, in het westen en in het oosten. Een oplossing is om overal distributie centra te zetten. De overheid garandeert de importeurs een grote afzet, indien zij de producten tegen een gegarandeerde vaste prijs naar het distributiecentrum kunnen brengen. Hierdoor zullen de prijzen dalen, zegt Tsang. "Wanneer in bijvoorbeeld Brokopondo en Marowijne zulke distributiecentra staan heeft het ook een spin-off effect. Dit idee was ten tijde van ex-minister Sieglien Burleson, maar het is helaas niet verder uitgewerkt en staat nu hoog op mijn prioriteitenlijst. Er komt meer werkgelegenheid en de economie komt op gang."

Verruiming van de openingstijden staat ook op de agenda van de nieuwe minister. Tsang is het niet eens met de theorie dat vroege winkelsluiting leidt tot minder criminaliteit. “Daar waar er behoefte is, blijft de economie doordraaien en stopt niet om tien uur. Zorg voor meer politie op straat en hou de winkel open. Een bedrijf dat doordraait, gaat in shift-verband moeten werken en tweemaal zoveel mensen in dienst moeten nemen. Dus meer werkgelegenheid."

Edward Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May