Standard & Poor’s zet vooruitzichten op stabiel
03 Apr 2018, 00:51
foto


Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s handhaaft over de hele linie zijn beoordeling voor Suriname, maar zet de vooruitzichten van negatief naar stabiel. De betere vooruitzichten hebben alles te maken met stabiliserende goudprijzen en de operationalisering van de Merian goudraffinaderij.

Standard & Poor’s gelooft dat met deze twee facetten Suriname economische groei kan doormaken, wat de druk op externe financiën en wisselkoersen kan doen afnemen. De voorspellingen zijn dat door verminderde druk op de economie, er betere fiscale resultaten kunnen worden behaald en de netto overheidsschuld kan verminderen.

De kredietbeoordelaar handhaaft de ‘B’ voor de lange termijn soevereine kredietwaardigheid van het land voor “niet-gegarandeerde schuldclassificatie’ op de US$ 550 miljoen staatsobligatie die verloopt in 2026. “We bevestigen ook onze 'B +' transfer- en convertibiliteits (inwisselbaarheids) beoordeling voor Suriname.”

Standard & Poor’s zegt dat de stabiele vooruitzichten zijn verwachtingen weerspiegelt dat in de komende 12 tot 24 maanden de reële bbp-groei positief zal blijven en stijgen en dat begrotingsoverschotten zullen resulteren in groeiende bruikbare reserves. Verwacht wordt dat de tekorten van de overheid zullen blijven dalen, de inflatie zal afnemen en de last van de netto overheidsschuld zal blijven dalen.

Eerder, in februari, had het kredietbeoordelingsbureau Moody’s de vooruitzichten van Suriname verder verlaagd, van B1 naar B2 negatief. Het heeft de Surinaamse regering een onstabiele, negatieve beoordeling gegeven. In wezen verschilt het oordeel van Moody’s nauwelijks van dat van Standard & Poor’s dat per 2 april alleen zijn vooruitzichten van negatief naar stabiel heeft gebracht.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May