Costa Rica: Carlos Alvarado wordt de nieuwe president
02 Apr 2018, 08:40
foto
De winnende kandidaat, Carlos Alvarado, glimlacht nadat hij zijn stem had uitgebracht. (Foto: AFP)


Carlos Alvarado, de centrumlinkse presidentskandidaat van Costa Rica, wordt de volgende leider van het land na de verkiezingen op zondag. De kiesraad van Costa Rica maakte de aankondiging gebaseerd op de resultaten van 91% van de stembureaus.

Alvarado heeft 60% van de stemmen gehad bij de bijna voltooide telling en zijn conservatieve tegenkandidaat zit op 39%. Zijn rivaal Fabricio Alvarado, die geen familie van hem is, heeft zijn nederlaag erkend.

Carlos Alvarado (38) is een voormalige minister van Arbeid, ex-journalist, schrijver en ooit was hij ook rockzanger. Hij heeft een progressieve campagne gevoerd onder de slogan Elijo el futuro (ik kies de toekomst).

Fabricio Alvarado (43) is een evangelische prediker, een eenmalige tv-journalist en christelijke zanger. Hij was kandidaat voor de conservatieve Nationale Restauratie Partij (PRN) en had gezworen om "traditionele waarden" te verdedigen.

In de eerste ronde verzekerde Fabricio Alvarado zich van de meeste stemmen, maar miste het aantal dat nodig was om te winnen. Dat plaatste hem tegenover Carlos Alvarado bij een tweede stemronde.

Stembuspeilingen voorspelden een nek-aan-nekrace tussen de kandidaten in de weken voorafgaand aan de dag van de stemming. Tijdens de campagnes waren er discussiepunten over onder meer de angst voor het begrotingstekort van Costa Rica en de ongekende stijging van het aantal moorden. Maar de beslissende tweede stemming draaide om het debat over het legaliseren van het homohuwelijk.

In januari oordeelde het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens dat homohuwelijken erkend moesten worden - een beslissing die van toepassing was op alle ondertekenende naties van het Amerikaanse Verdrag inzake mensenrechten.
Fabricio Alvarado was fel gekant tegen de uitspraak. Carlos Alvarado ondersteunde het en schilderde zijn tegenstander af als homofoob.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May