Samap belooft meer werk en afzet voor kleine boeren
27 Mar 2018, 22:11
foto


De streefdatum voor het van start gaan van het ‘Suriname Agriculture Market Access Project’ (Samap) is 18 april. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is in samenwerking met de FAO bezig met de voorbereidingen. Samap moet leiden tot verhoogde omzet van groenten, fruit (niet-traditionele export gewassen), niet-hout bosproducten en duurzaam markttoegang voor 1.000 kleine boeren.

Suriname en de Europese Unie (EU) hebben in juni 2014 het Nationaal Indicatief Programma (NIP) voor de periode 2014- 2020 getekend. Het land heeft 12,8 miljoen Euro toegewezen gekregen om de agrarische sector te ondersteunen. Bij dit project zijn de ministeries Handel, Industrie en Toerisme en Volksgezondheid ook betrokken, zegt het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Op 15 december 2017 is na goedkeuring van het Samap projectdocument door de EU, een Government Cooperative Programme Project Agreement getekend tussen LVV en FAO. De FAO is al geruime tijd bezig met de logistieke voorbereiding, zoals het aantrekken van deskundigen en inrichting van het kantoor voor het uitvoeren van het project.

Verbeterde voedselveiligheidscapaciteit en normen voor de particulieren sector en publieke instellingen, behoren ook tot de doelstellingen van Samap. Daarbij zal voldaan worden aan de internationale sanitaire en fytosanitaire eisen met ondersteuning van 100 boeren, boerenorganisatie en agri-bedrijven bij het behalen van kwaliteitsproductie en exportcertificering.

De EU heeft de Food and Agriculture Organization (FAO) als uitvoerende partner geïdentificeerd op basis van haar ervaringen op het gebied van voedselveiligheid, bedrijfsontwikkeling en productie allianties, meldt het NII.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May