Extra investering nodig in publieke gezondheidszorg
27 Mar 2018, 20:19
foto
Minister Patrick Pengel (m) poseert met andere deelnemers aan de bijeenkomst van het Caribisch Volksgezondheid. Agentschap (Carpha) van 25 tot 27 maart te Port of Spain, Trinidad and Tobago. (Foto's:NII)


Het Caribisch Volksgezondheid Agentschap (Carpha) heeft in de afgelopen 5 jaar van zijn bestaan veel bereikt. Zo zijn voedingsrichtlijnen ontwikkeld voor het voorkomen van overgewicht bij kinderen, is het Caribbean Regulatory System voor farmaceutica opgezet en de Caribbean Mosquito Awareness week geïntroduceerd. De raad is van 25 tot 27 maart bijeengekomen in Trinidad and Tobago. Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid was belast met het voorzitterschap.

Tot andere verdiensten van Carpha behoort het opzetten van het drugs testing laboratorium in Jamaica. Ondanks deze verdiensten, zal de regio de ambitieuze Health Agenda 2030 en de SDG’s die ook Suriname heeft helpen vaststellen, op het gebied van NCD’s of de regionale gezondheidsveiligheid, niet halen zonder een toename van investering in de publieke gezondheidszorg en beleidsmaatregelen ten aanzien van preventie, meldt het ministerie van Volksgezondheid via het Nationaal Informatie instituut (NII).

Pengel heeft in september van het vorig jaar het voorzitterschap van de organisatie namens Suriname overgenomen. In Suriname heeft het Centraal Laboratorium vaker technische assistentie gekregen van Carpha en zijn veel medewerkers getraind.

Aanhoudende gezondheids- en milieu gerelateerde problemen hebben een enorme negatieve invloed op de 17 miljoen mensen van de Carpha-lidlanden en vormen daardoor een bedreiging voor de behaalde prestaties van de Caribische gezondheidssamenwerking en de SDG’s. De kleine en open economieën in de regio zijn zeer kwetsbaar voor externe bedreigingen, zowel door de natuur als door menselijk handelen.

Tot de uitdagingen waarmee de lid-landen kampen, behoren NCD’s en obesitas, de sterke afhankelijkheid van geïmporteerde voedingsproducten, ziekten die door muskieten of voeding worden veroorzaakt, antimicrobiële resistentie, klimaatsveranderingen, extreme weersomstandigheden, toename van geweld en ongelukken en een zwakke gezondheidstechnologie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May