Radj Oedit: Ik ben niet gevlucht
23 Mar 2018, 00:00
foto


“Ik ben niet gevlucht en lig hier in het ziekenhuis. Als ze willen, kunnen ze mij komen halen,” zegt Radj Oedit vanuit Nederland aan Starnieuws. De ondernemer is op de opsporingslijst van de politie geplaatst. Hij wordt gezocht in verband met het drugsvliegtuig in Saramacca en de duikboot die is aangetroffen.

Oedit zegt dat hij vorige week donderdag via Zanderij naar Nederland is afgereisd voor gezondheidsredenen. Hij heeft vorig jaar een operatie voor hernia aan zijn nek ondergaan en ondervond hij de afgelopen weken weer last ervan. Vanuit zijn ziekenhuisbed waar hij onderzoekingen ondergaat, zegt hij dat de politie hem nooit heeft opgeroepen of heeft laten weten dat hij verdachte was in de kwestie waarbij er 488 kg drugs is onderschept.

De ondernemer zegt dat de politie de waarheid moet vertellen over de actie met het drugsvliegtuig. Uit zijn eigen onderzoek is gebleken dat de politie een helikopter had ingehuurd. In het Apoera-gebied zouden politieagenten die in de helikopter zaten, twee schoten hebben gelost op het drugsvliegtuig en deze hebben gedirigeerd naar de airstrip van Oedit in Saramacca. Over het waarom van deze actie, tast de ondernemer nog in het duister. Hij zegt dat hij niets te maken heeft met het vliegtuig en met de duikboot die tien kilometer verder is aangetroffen.

“Het perceel waar de duikboot is gevonden, is niet van mij. Dat perceel ligt tien kilometer verder dan mijn rijstvelden.” Zelf heeft Oedit twee landbouwvliegtuigen, waarvoor hij de airstrip heeft gebouwd. Met het drugsvliegtuig waren ook zeven personen, twee buitenlanders en vijf Surinamers aangehouden. De vijf Surinaamse mannen zijn arbeiders van Oedit. Intussen zijn twee op vrije voeten gesteld, weet de ondernemer.

Hij vindt het onkan dat er een opsporingsbericht van hem wordt geplaatst, terwijl zijn vrouw en personeel duidelijk aan de politie hebben gezegd dat hij voor gezondheidsredenen naar Nederland is vertrokken. “Toen ze thuis aanklopten, heeft mijn vrouw ze gezegd waar ik was.” Vervolgens zou de politie het kantoor van Oedit hebben doorzocht. Ook daar heeft het personeel duidelijk gezegd waar Oedit was. “Ik ben toch niet van protocol dat ik de autoriteiten moet melden dat ik uit het land ga. Ik ben netjes via Zanderij gereisd.”

De ondernemer zegt dat hij het land op een nette manier heeft verlaten en over hooguit twee weken weer gewoon naar Suriname komt. “Ik ga niet vluchten. Waarvoor? Ik kom terug na mijn medische testen die hooguit twee weken kunnen duren.” Intussen heeft de ondernemer zijn advocaten Irvin Kanhai en Rosanna Cotino ingeschakeld om de nodige stappen te ondernemen. “Mijn naam wordt zomaar door het slijk gehaald, word ik zwart gemaakt en word ik als verdachte aangemerkt. Dit kan niet.”
Advertenties