Zware kritiek op VS voor verhoogde heffingen op metalen
09 Mar 2018, 09:11
foto
Buitenlandse staal, zoals deze in Duitsland, zullen voortaan 25% aan invoerrechten onderhevig zijn in de Verenigde Staten.(Getty Images)


Grote handelspartners van de Verenigde Staten (VS) hebben president Donald Trump veroordeeld voor het ondertekenen van nieuwe tarieven voor de invoer van staal en aluminium. China noemt het een "ernstige aanval" op het systeem van de internationale handel.

De Franse minister van Economie, Bruno Le Maire, zei dat er "slechts verliezers" zijn in een handelsoorlog. Trump zegt dat de VS heeft geleden onder "oneerlijke handel" en dat de tarieven de Amerikaanse industrie zullen stimuleren.

De invoerrechten - 25% op staal en 10% op aluminium - worden over 15 dagen van kracht, hoewel Canada en Mexico worden vrijgesteld, terwijl de onderhandelingen over de vrijhandelsovereenkomst met Noord-Amerika (Nafta) voortgang vinden.
De Amerikaanse president heeft de verklaring tijdens een ceremonie op het Witte Huis ondertekend. Amerikaanse arbeiders uit beide industrieën waren aanwezig tijdens de ondertekening.

De internationale kritiek blijft toenemen. De staal- en metaalverenigingen van China eisen represaillemaatregelen. Ze dringen er bij de regering op aan zich te richten op Amerikaanse importen, waaronder kolen, landbouwproducten en elektronica.
Japan zegt dat de invoerrechten een "grote impact" zouden hebben op bilaterale banden, terwijl Zuid-Korea heeft gedreigd de kwestie aan te kaarten bij de Wereldhandelsorganisatie.

Canada, de grootste leverancier van staal en aluminium aan de VS, heeft zijn vrijstelling verwelkomd, maar zei dat hij druk op Washington zou blijven uitoefenen om de tarieven te verlagen. De Mexicaanse minister van Economie, Ildefonso Guajardo, benadrukte dat de tarieven niet gekoppeld kunnen worden aan gesprekken over Nafta.

EU-commissaris voor handel, Cecilia Malmstroem, heeft in een tweet gezegd, dat de VS de EU als bondgenoot, moet uitsluiten van de tarieven. De Britse regering zei dat zij met EU-partners zou werken om "de ruimte voor vrijstellingen" in overweging te nemen en tegelijkertijd "krachtig" de Britse industrieën te ondersteunen.

De Australische premier Malcolm Turnbull zei dat de VS "geen klachten" zou hebben over hun bilaterale handelsbetrekkingen en dat zijn regering "meedogenloos" zou zijn in het streven naar een vrijstelling van de tarieven.

Vanuit zijn eigen Republikeinse partij was er sterke tegenstand tegen de verhogingen van Trump. De Republikeinen zijn van oudsher voor vrijhandel. Senaatsvoorzitter Paul Ryan heeft de nieuwe maatregelen aan de kaak gesteld en zei dat hij bang was voor "onbedoelde gevolgen".

Republikeinse senator Orrin Hatch, die voorzitter is van de financiële commissie van de Senaat, zei dat hij geloofde dat de president "misleid" was door degenen die hem in het Witte Huis adviseerden. Een andere Republikeinse senator, Jeff Flake, zei dat hij een wetsvoorstel zou opstellen en invoeren om de tarieven te vernietigen. Hij voegde eraan toe: "Ik dring er bij mijn collega's op aan om het goed te keuren voordat deze maatregel van protectionisme de economie nog meer schade toebrengt."

Maar degenen die het besluit van Trump ondersteunden, waren onder meer de Democratische senator Joe Manchin, die zei dat het "verleden tijd was om onze belangen, onze veiligheid en onze werknemers in de wereldwijde economie te verdedigen."

Tijdens zijn verkiezingscampagne had Trump beloofd om de Amerikaanse werkers te beschermen en de staal-en aluminium industrieën te herbouwen. De twee metalen zijn “de ruggengraat van onze natie…de grondslag van onze defensie-industrie”, zei de president dinsdag bij de ondertekening. "Onze grootste presidenten van Washington, tot Jackson, tot Lincoln, tot McKinley en anderen - ze hebben ons land beschermd tegen invloeden van buitenaf, tegen andere landen die binnenkomen en onze rijkdom stelen en onze banen stelen en onze bedrijven stelen", zei hij. "En we zullen heel eerlijk zijn, we zullen heel flexibel zijn, maar we zullen de Amerikaanse arbeider beschermen, zoals ik zei dat ik zou doen in mijn campagne."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May