Aardbeving Papoea: Tienduizenden hebben hulp nodig
04 Mar 2018, 18:28
foto
Aardverschuivingen hebben sommige van de zwaarst getroffen gebieden geïsoleerd.(Foto: Reuters)


Tienduizenden mensen in Papoea-Nieuw-Guinea hebben dringend behoefte aan voorraden na de krachtige aardbeving van afgelopen maandag, zeggen hulporganisaties. Aardverschuivingen en beschadigde wegen hebben het onmogelijk gemaakt om de zwaarst getroffen gemeenschappen in afgelegen gebieden te bereiken.

Verondersteld wordt dat veel mensen leven onder canvas daken in het puin van beschadigde gebouwen. De aardbeving met een kracht van 7.5 heeft de dorpen en een grote goudmijn in de provincie Enga opgeschud. Amerikaanse seismologen zeiden dat de beving 90km ten zuiden van Porgera heeft toegeslagen.

Er zijn tientallen naschokken geweest, waaronder een aardbeving van 6.0 op zondag. Volgens lokale berichten zijn tientallen mensen gedood, maar er is geen officiële bevestiging.

"De uitdaging is toegang tot de weg, het is nog steeds niet toegankelijk voor vrachtwagens en four-wheel drives," vertelde Udaya Regmi van het Internationale Rode Kruis aan persbureau Reuters. "Grote vrachtwagens kunnen daar niet heen. Het is een van de redenen waarom het voedsel steeds minder wordt. Er is nog geen angst voor hongersnood, maar we hebben niet het volledig beeld." Regmi, die in het land woont, zei dat 147.000 mensen dringend voedsel, water en sanitaire voorzieningen nodig hadden.

Er is een noodtoestand uitgeroepen, maar de volledige omvang van de schade zal niet duidelijk zijn totdat hulpverleners een volledige evaluatie kunnen voltooien. In een verklaring beschreef Darian Clark van de Australische Hoge Commissie in Papoea-Nieuw-Guinea de omvang van de schade. "Dit was de grootste aardbeving in 100 jaar en het verspreidde zich 150 km over de breuklijn," zei hij. "Een aantal stedelijke nederzettingen, evenals dorpen, is getroffen. Veel daarvan door aardverschuivingen en lawines, wat betekent dat wegen zijn afgesneden, water is vervuild en de stroomtoevoer is verbroken."

De gouverneur van de provincie Hela, Philip Undialu, vertelde de lokale media dat de schade "uitgebreid" was. "Ons politiebureau, gerechtsgebouw, ziekenhuis ... zelfs privé-huizen zijn uiteengereten of in de grond gezonken", zei Undialu vanuit de hoofdstad van het land, Port Moresby.

Aardbevingen komen veel voor in Papoea-Nieuw-Guinea, dat zit op de zogenaamde Pacific Ring of Fire, een hotspot voor seismische activiteit. Een deel van de noordkust van het land werd in 1998 verwoest door een tsunami, veroorzaakt door een aardbeving met een kracht van 7,0. Ongeveer 2.200 mensen werden toen gedood.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May