Duitsland: Sociaaldemocraten stemmen voor regeercoalitie
04 Mar 2018, 12:26
foto


De Duitse bondskanselier Angela Merkel is ingesteld om haar vierde regering te vormen nadat de sociaaldemocraten van de oppositie voor een nieuwe grote coalitie hebben gestemd. De stemming door 464.000 leden eindigt een politieke impasse van vijf maanden sinds de verkiezingen van september.

De sociaaldemocraten (SPD) waren verdeeld tussen het leiderschap van de partij, dat zich achter de toetreding tot de coalitie schaarde, en de radicale jongerenafdeling, die dat niet deed. Merkel, die al twaalf jaar aan de macht is, heeft de SPD gefeliciteerd. Op de Twitter-account van haar partij zei ze dat ze "ernaar uitziet om opnieuw samen te werken ten behoeve van ons land".

SPD-kiezers stemden ermee in om de coalitie voort te zetten met 66% voor. De telling van de stemmen ging door in de nacht in het partijcentrum in Berlijn. Interim SPD-leider Olaf Scholz verklaarde: "Nu hebben we duidelijkheid, de SPD zal de volgende regering ingaan".

De christendemocraat, Volker Bouffier, noemde het resultaat een "goede dag voor de mensen in ons land en positief voor de toekomst van Duitsland". De kanselier staat nu voor een hele reeks uitdagingen, waaronder een sterke oppositie van het nationalistische Alternative for Germany (AfD). De anti-immigrantenpartij trad in september voor het eerst aan in het federale parlement met iets meer dan 12% van de stemmen en vormt nu de grootste oppositiegroep.

De SPD leed het ergste verkiezingsresultaat ooit en velen beschuldigden hun coalitie van de christendemocraten (CDU/CSU) van Merkel voor die slechte prestaties. Merkel, die bij de verkiezingen 65 zetels verloor, had geprobeerd, maar faalde om een alliantie aan te gaan met de liberale Free Democrats (FDP) en de Greens. Ze werd gedwongen om een hogere prijs te betalen voor het voortzetten van de bestaande coalitie - de nieuwe minister van Financiën zal een sociaaldemocraat zijn.

Het einde van de onzekerheid, inclusief de mogelijkheid van nieuwe verkiezingen, zal met opluchting worden begroet in de instellingen van de Europese Unie, waar Duitsland, Europa's grootste economie, een grote invloed heeft.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May