Noodweer Europa blijft levens eisen bij vriestemperaturen
03 Mar 2018, 01:01
foto
Het vliegveld in Dublin, Ierland is bedekt met sneeuw. (Foto: Dublin Airport)


Het dodental door slecht weer is in heel Europa gestegen. Alleen al in Polen zijn 23 mensen omgekomen bij temperaturen onder het vriespunt. Er zijn opvangcentra geopend, omdat de benarde toestand van daklozen een grote zorg is. Meer dan 60 mensen zijn op het hele continent gestorven, meldt het persagentschap AFP.

In Ierland zijn ondertussen de meeste transporten en vluchten opgeschort, waar duizenden zonder elektriciteit kwamen te zitten. Verschillende landen blijven last hebben van verstoringen veroorzaakt door sneeuw en ijs. De ongebruikelijke koude periode van een Siberisch weersysteem werd tot diep in het zuiden gevoeld.

Het systeem heeft verschillende bijnamen gekregen - in het Verenigd Koninkrijk is het "het Beest uit het Oosten", terwijl Nederlanders het de "Siberische beer" noemen en de Zweden het tot "sneeuwkanon" hebben omgedoopt. Het weersysteem ontmoette donderdag storm Emma, wat sneeuwstormen en sterke winden veroorzaakte in delen van Engeland, Wales en Ierland.

Vluchten naar en van de luchthavens van Dublin en Cork in Ierland zijn op zijn vroegst tot zaterdag opgeschort. Alle scholen in het land waren gesloten en mensen werden aangespoord niet te rijden. Treinstations zijn ook gesloten tot minstens de zaterdagmiddag en de gezondheidsautoriteit van het land heeft alle niet urgente operaties geannuleerd.

Legerkrachten zijn ingeschakeld om de ambtenaren in zowel Groot-Brittannië als Ierland te helpen. Sommige spoorwegdiensten die door Eurostar tussen Londen, Parijs en Brussel worden geëxploiteerd, zijn geschrapt. De luchthaven in de Zwitserse stad Genève was ook tijdelijk gesloten, maar is sindsdien heropend - met de waarschuwing dat verdere vertragingen en annuleringen te verwachten zijn.

In delen van Midden-Italië dwong het ijs de sluiting van verschillende wegen en spoorwegen. Ook op vrijdag zijn minstens vier mensen gedood in een lawine nabij het skigebied van Entraunes in de Franse Alpen.

In Oekraïne kregen alle scholen en instellingen voor hoger onderwijs de opdracht om te sluiten in een poging om gas te besparen, nadat de Russische leverancier had geweigerd meer brandstof te leveren. Energiegigant Gazprom zei dat het zijn contracten met Oekraïne verbrak nadat een rechtbank in Stockholm zich ertegen had uitgesproken in een langdurige juridische strijd.

De sterfgevallen worden gedeeltelijk toegeschreven aan een combinatie van de ernstige kou en alcoholconsumptie door daklozen, die drinken in de hoop zich op te warmen, meldt de BBC-correspondent in Warschau, Adam Easton. Wanneer de nachttemperatuur -15C is, zoals het de hele week in de Poolse hoofdstad is geweest, is dit een dodelijke combinatie, voegt de correspondent toe.

In de afgelopen week heeft het koude weer zeven doden geëist in Slowakije, zes in Tsjechië, vijf in Litouwen en Frankrijk (met uitzondering van de lawineslachtoffers) en op zijn minst drie in Spanje, aldus AFP. Italië, Roemenië, Servië en Slovenië hebben elk twee doden gehad, terwijl één persoon in Groot-Brittannië is gestorven. Nederland, Zweden en Noorwegen hebben elk ook één weersverwante dode geregistreerd.

In Spanje was één van de drie slachtoffers een dakloze man die in een verlaten vrachtwagen had geslapen. In Frankrijk, stierf een andere dakloze man in een verlaten huis in Lens door rookinhalatie, nadat hij een vuurtje had aangestoken om warm te blijven, zegt het AFP.

De omstandigheden in sommige delen van Europa zijn al verbeterd en de temperaturen zullen naar verwachting de komende dagen stijgen. Het noordoosten van Europa zal naar verwachting echter koud blijven, en waarschijnlijk zal het relatief koude weer blijven bestaan in delen van het Verenigd Koninkrijk en Ierland.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May