Met Holika wordt het negatieve verbrand
02 Mar 2018, 00:00
foto
Holikaverbrand door S.C.S.V. Jivan Jyoti donderdagavond aan de Magentakanaalweg. (Foto's: Leroy Troon)


De Holika staat in brand. De reuzenbrandstapel is donderdagavond door een pandit aangestoken. De mensen die op een behoorlijke afstand staan, maken nog meer stappen terug. Het vuur brandt feller, de hitte neemt toe. Het is aardig druk op het sportveld van sociaal cultureel vereniging Jivan Jyoti aan de Magentakanaalweg. Op verschillende locaties zijn Holika's in brand gestoken, een symbool van de overwinning van het goede op het kwade.

De verschillende locaties zijn goed bezocht. Een deel hield het traditioneel, anderen voegden er wat ‘smaak’ bij met muziekbands en andere optredens. De sfeer zit er goed in. Naar Jivan Jyoti zijn enkele honderden getogen om de verbranding van de Holika mee te maken. Eerst zijn er rituelen uitgevoerd aan de voet van de ruim dertien meter hoge brandstapel. De organisatie deelt mee dat de Holika kleiner is dit jaar. Door een sterfgeval is de ceremonie dit jaar somber gehouden. En dan nog is de Holika de grootste en de hoogste in de omgeving verzekert de organisatie.

De oorsprong van de verbrandingsceremonie is terug te vinden in de Veda's. Het is het verhaal over Holika, haar broer, koning Hiranyakashipu, en zijn zoon Prahlad. De koning heeft vijf speciale gaven van Brahma ontvangen die hem onsterfelijk maakten. Hij eiste dat hij als een god aanbeden werd. De koning heeft meermalen getracht Prahlad te doden omdat die weigerde hem te aanbidden als een god. Prahlad is ondanks de dreigingen op zijn leven trouw gebleven aan God Vishnu. De koning heeft zijn zus Holika gevraagd om zijn zoon om zeep te helpen. Zij had een mantel die haar van vuur beschermde, zij kon dus niet branden. De twee hadden een plan beraamd om de jongen levend te verbranden, terwijl hij en zijn tante in het vuur zouden staan. Echter verliet de mantel de tante en bekleedde de jongen. Holika is levend verbrand en de koning is door Vishnu verslagen.

“De overwinning van het goede op het kwade vieren we elk jaar weer,” geeft pandit Cheeram Ghisaidoobe aan. “Iedereen die hier is, komt het negatieve bij het vuur afleggen. Het positieve nemen we mee. Het is niet alleen voor Hindoes, voor elk mens. Iedereen heeft negatieve dingen die moet worden verbrand.”

De Holika staat in lichterlaaie. De brandstapel breekt tot de helft. Een groot deel van de aanwezigen blijft staan tot er niets meer over is. De mensen willen zich verzekeren dat het kwade met de grond gelijk gemaakt is. Met de verbranding van de Holika wordt Phagwa ingeluid. “We komen in de ochtend terug,” deelt de pandit mee. “Er zal weer een ceremonie zijn. De as zullen wij smeren op ons voorhoofd. Vanaf dan begint het spelen met kleurstof.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May