Europa bevriest door ‘Beest van het Oosten’
28 Feb 2018, 17:33
foto
Hevige sneeuwval in de Italiaanse provincie, Florence. (Foto: EPA)


Een groot deel van Europa is bedekt met sneeuw, waarbij het koude weer zich spreidt tot aan de kust van de Middellandse Zee. De koude periode, die in het Verenigd Koninkrijk de bijnaam kreeg "het beest uit het oosten", voert vrieswinden over het continent aan en temperaturen zo laag als -30C.

Minstens 10 mensen zijn sinds maandag overleden, waaronder velen die onbeschermd en slecht in steden sliepen. Hulpgroepen hebben schuilplaatsen geopend en bieden duizenden mensen warme maaltijden en dekens.

Het koude weer – die de Nederlanders de "Siberische beer" noemen en de Zweden “sneeuwkanon” - bracht zeldzame sneeuwbuien naar delen van Spanje en Italië en naar de mediterrane eilanden Corsica en Capri. Tientallen wegen waren gesloten en treinen en vluchten stopten over het hele continent. Honderden scholen schorten de lessen op en sommige bedrijven adviseerden werknemers om thuis te blijven.

Veel regio's werden in de gaten gehouden, omdat verwacht werd dat de ijzige temperaturen tot het einde van de week zouden aanhouden. Noodsituatieschuilplaatsen zijn door veel autoriteiten geopend om tegemoet te komen aan de behoeften van dakloze burgers. In België mocht de politie mensen 's nachts vasthouden als ze weigerden naar opvangcentra te gaan.

De Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen deed een beroep op het publiek om risico-buren te controleren. "Gewoon kloppen op iemands deur om te controleren of ze alles hebben wat ze nodig hebben, kan een enorm verschil maken", zei Europa-directeur Simon Missiri. "Het kan zelfs het verschil zijn tussen leven en dood."

Minstens vijf mensen stierven in Polen, terwijl vier doden zijn gerapporteerd in Frankrijk, waaronder een negentigjarige die buiten de poort van haar bejaardentehuis werd aangetroffen, zo meldt het persagentschap AFP. Drie doden zijn opgetekend in Litouwen en twee in Roemenië, waaronder een 83-jarige vrouw die in de sneeuw was ingestort. Een 47-jarige dakloze man stierf in de Italiaanse stad Milaan. In heel Europa kan het dodentol oplopen tot 24, zegt het AFP.

Rome zag in zes jaar zijn eerste sneeuwval, terwijl Napels zijn zwaarste sneeuwval in tientallen jaren had. Dinsdag werd sneeuw gezien op de uitgravingslocatie van de oude stad Pompeii, nabij Napels in Zuid-Italië - waar de gemiddelde temperatuur in februari 6 tot 14C is.

Het Duitse meteorologisch kantoor registreerde ondertussen een temperatuur van -30C bij Zugspitze, de hoogste berg van het land, en dieptepunten ver beneden -10C in het grootste deel van het land. In de Franse hoofdstad Parijs, waar de temperatuur daalde tot -6C, deelden pendelaars foto's van stalactieten op de muren van minstens twee metrostations.

Autoriteiten hebben ook gewaarschuwd voor verraderlijke omstandigheden op wegen en in de Spaanse regio Catalonië werd het publiek geadviseerd om het rijden zoveel mogelijk te vermijden. BBC Weather zegt dat de bijtende koude winden naar verwachting zullen doorgaan in Noord-Europa, terwijl er donderdag meer sneeuw moet zijn in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Het Verenigd Koninkrijk ervaart wat naar verwachting de koudste week van het winterseizoen in vijf jaar is met temperaturen die in sommige gebieden bijna -12C bereiken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May