Bouterse weet niet dat overeenkomst naar DNA moet
28 Feb 2018, 00:56
foto
"Ik geef granmanoso". President Desi Bouterse zegt dat hij abuis is, want hij weet niet dat de gewijzigde Brokopondo-overeenkomst naar De Nationale Assemblee moet worden gestuurd. (Foto: René Gompers)


President Desi Bouterse bleek niet te weten dat de regering meerdere malen beloofd heeft dat de gewijzigde Brokopondo-overeenkomst uiterlijk eind december vorig jaar moest worden aangeboden aan De Nationale Assemblee ter goedkeuring. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zei gisteravond aan de president dat die afspraak wel degelijk is gemaakt. Als de gewijzigde overeenkomst niet naar het parlement wordt gestuurd, kan deze niet worden gewijzigd, verduidelijkte Simons. De regering wil de Brokopondo-overeenkomst ultimo 2019 beëindigen.

Assembleelid Patricia Etnel (NPS) had tijdens een interruptie dinsdag de vraag gesteld aan het staatshoofd hoe het zit met de bauxietsector en waarom de gewijzigde overeenkomst nog steeds niet naar De Nationale Assemblee is gestuurd. Deze toezegging werd tijdens de jaarrede door waarnemend president Ashwin Adhin op 29 september vorig jaar nog gedaan. Op 18 juli was deze kwestie punt van bespreking in De Nationale Assemblee waar ook president Desi Bouterse aanwezig was. Minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zei na vragen van Assembleeleden dat de gewijzigde overeenkomst naar het college wordt gestuurd. Diverse fractieleiders spraken zich ook hierover uit.

De president zei op een opmerking van de Assembleevoorzitter op dat het parlement een gewijzigde Brokopondo-overeenkomst verwacht. "Maar wordt toch een ander verhaal". Simons zei dat zij schriftelijk de president zal herinneren aan de toezegging die de regering gedaan heeft. Uiteindelijk zei Bouterse dat hij zich gewonnen geeft. "Granmanoso, dan ben ik abuis". De gewijzigde Brokopondo-overeenkomst moet door deskundigen hier gemaakt worden.

Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) merkte op dat het erg is dat de president naar de vergaderzaal komt en niet weet dat Brokopondo-overeenkomst gewijzigd moet worden, terwijl hij een team van deskundigen had gestuurd naar het parlement. "Dit geeft aan hoe het land op dit ogenblik bestuurd wordt", zei de volksvertegenwoordiger. Hij merkte op dat de vraag gesteld is of er voor de concessie Tranquillo is betaald. Is de overeenkomst met Iamgold over de jointventure gewijzigd? De aandelen zijn aan NV 1 gegeven, is het cadeau gegeven? "Daar hebben wij duidelijkheid gevraagd. Un no wan yere los losi boor bori dyaso. Un wan yere san e pesa. Er zijn regels. Als u het land zonder regels wil besturen, doe dat. Maar hier in het parlement moet u verantwoording afleggen. If yu no man, liba sturu dan ye gwe." Hierna verliet de president de vergadering, gevolgd door de ministers.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May