Kindermoord en een onzinnig rechterlijk vonnis
26 Feb 2018, 20:24
foto


Onze pennen waren nog nauwelijks koud van het vragen naar aandacht voor de bizarre behandeling die sommige van onze kinderen krijgen van ouders en stiefouders (kwestie vermoorde peuter) of we werden alweer opgeschrikt door een ander geval van systematische zware babymishandeling met de dood tot gevolg. De haren rijzen je ten berge als je leest dat een 5 maanden oud kindje met een bijtwond en ander lichamelijk letsel is komen te overlijden. Hoe diep kan men nog vallen?

In oktober van het vorige jaar werd de baby die dan toen nauwelijks een paar weken oud moet zijn geweest, met een bovenbeenfractuur opgenomen in het AZP. De vraag rijst of de behandelende artsen niet aan de bel hebben getrokken bij de politie voor nadere ondervraging van de ouders terzake zulk een fractuur.
Waar blijft onze verantwoordelijkheid ten opzichte van al die weerloze baby's en kinderen die soortgelijke behandelingen ten deel valt.

We spreken de hoop uit dat de rechterlijke macht in deze casus voor baanbrekende jurisprudentie zorg zal dragen. Een straf van 20 jaar voor beide ouders zou erg op zijn plaats zijn. En zal niet alleen een repressief karakter dragen maar ook preventieve werking doen uitgaan.

Een andere casus waarvan het vonnis onze ernstige verbazing heeft gewekt, is dat van het seksueel misbruik van 2 kinderen van 6 en 3 jaar. De naar mijn mening wel erg simplistische redenering van de rechter in casu dat de verklaringen tegenstrijdig zijn en dat de kinderen tijdens de detentie van de verdachte, misbruikt zijn geworden en dat daarom vrijspraak zou zijn gevolgd, is te gek voor woorden. Je moet als rechter mijns inziens wel erg kortzichtig zijn om tot die conclusie te komen. De kortzichtigheid bestaat uit het feit dat de betreffende rechter niet tot de conclusie is gekomen dat de kinderen waarschijnlijk door meerdere personen werden/worden misbruikt.

Het doet me denken aan van die dramatische bollywood tv series waarin de advocaat KD Pathak op typisch Bollywood fictieve wijze zaken oplost in de rechtszaal. We zijn met z'n allen erg diep gevallen en vragen ons af waarheen met bepaalde van onze rechters en vooral waarheen met onze kinderen, als een verdachte vrijspraak krijgt op basis van zogenoemde tegenstrijdige verklaringen die de rechter constateert, terwijl de officier van justitie 7 jaren celstraf eist en naar alle waarschijnlijkheid dus tot de overtuigende conclusie is gekomen dat de verdachte het strafbare feit heeft gepleegd. Het is te gortig voor woorden.

Ik verwacht dat het Openbaar Ministerie in beroep gaat tegen dit vonnis omdat de uitspraak nergens op slaat. De oproep aan de rechterlijke macht is ook om speciale en professionele kinderrechters in place te brengen. Niet elkeen bezit het empathisch vermogen over de belevingswereld van een kind. En niet elkeen kan met kinderen in probleemsituaties omgaan. Laat staan een seksueel misbruikt kind horen en de waarheid achterhalen.

'Children are not Things to be moulded, but people to be unfolded.'
Jess Lair

Mr. Drs Sharmila Kalidien-Mansaram
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May