Zijn de rechtszittingen in Nickerie nog gegarandeerd?
26 Feb 2018, 11:30
foto


Afgelopen week heeft de kantonrechter in Nickerie laten weten dat op het allerlaatste moment de bestelbonnen voor voeding werden goedgekeurd en beveiliging gegarandeerd, zodat griffiers, rechter en veiligheidspersoneel naar Nickerie konden afreizen.

Elke derde week van de maand worden er rechtszittingen voor het Derde Kanton in Nickerie gehouden, waarbij op de dinsdag en woensdag civiele- en voogdijzaken gehouden worden en op de donderdag en vrijdag strafzittingen en verkeerszaken.

In de loop der jaren zijn de rolzittingen steeds meer geworden en dikker geworden en is de kantonrechter vaker genoodzaakt om bijna op al de zittingsdagen, lang na 15.00 uur, zitting te blijven houden.
De mondigheid van de burger en het geloof in rechtszekerheid maakt dat de burgerij vaker naar de advocaat gaat voor een verzoek tot rechtsbijstand. Daarnaast is de economische bedrijvigheid van het rijstdistrict niet onopgemerkt gebleven en het oplossen van grondkwesties en de noodzaak van het hebben van rechtszittingen dichtbij huis, alleen maar toegenomen.

Het is niet de eerste keer, maar in 2017 is het ook al vaker voorgekomen dat de rechtszittingen op het laatste moment werden gegarandeerd, vanwege het ontbreken van goedgekeurde bestelbonnen door niet betaalde rekeningen voor accommodatie en brandstof.

Het niet doorgaan van rechtszittingen, maakt de ellende en de wachttijden voor het ontvangen van een vonnis alleen maar schrijnender, los van het feit dat bij strafzittingen verdachten in voorarrest in een aantal gevallen onnodig een maandje langer zouden moeten blijven zitten voordat er een beslissing komt.

Het is immers zaak om de noodkreet van de kantonrechter niet onopgemerkt voorbij te laten gaan en dat de bevoegde autoriteiten, vooral de financiële reservering in orde maken. Rechtszittingen over de hele week in het district Nickerie kosten immers minder dan US$ 4000 per maand.
Zie hierin weer eens de noodzaak voor het verzelfstandigen van de rechterlijke macht, die alleen maar groter wordt en dat de democratie en rechtsstaat in lengte van dagen gegarandeerd blijft en de burgerij met volle teugen hiervan kan genieten.

Mr. Ramesh Arun Malahe
Advocaat bij het Hof van Justitie
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May