Adviesraad NPS: Regeerbeleid is compleet vastgelopen
25 Feb 2018, 16:30
foto


De Internationale Kredietbeoordelaars hebben ons wederom met de neus op de feiten gedrukt. Moody’s heeft de status van Suriname verlaagd naar B2-. De kredietbeoordelaar ziet geen snelle verbeteringen, omdat de regering niet in staat blijkt om structurele hervormingen door te voeren.

De toestand is dermate ernstig dat Moody’s investeerders waarschuwt voor hoge risico’s als zij beleggen in schuldpapier van de Surinaamse overheid. Het is bijzonder pijnlijk om te constateren dat Suriname een junkrating is toegewezen. Wij staan ver onder de investment grade die gunstig is voor het aangaan van leningen.
Fitch komt met een B- rating voor Suriname dat in feite nog lager ligt dan Moody’s. Deze Fitch rating is de laagste rating in de B categorie. Een B- negatief rating van Fitch kan worden vergeleken met een B3- notering van Moody’s.

De fractievoorzitter van de NDP blijkt geen boodschap te hebben aan het vernietigend oordeel van de kredietbeoordelaars. Dat geeft te denken. De minister van Financiën heeft via een radiopropaganda programma van de overheid getracht om de bezorgdheid over de staatsfinanciën weg te wuiven. De regering schijnt te volharden in het ontkennen van een zorgwekkende situatie. Het openlijk bagatelliseren van welgemeende signalen geeft aan dat bewindvoerders de ernst van de zaak niet inzien. Is het een ernstig gebrek aan realiteitszin of moeten wij de handelwijze kwalificeren als een ergerlijke vorm van misleiding?

Op het verkeerde spoor
De downgrading is het zoveelste bewijs dat wij op het verkeerde spoor zitten. In weerwil van wat de regering ons wil doen geloven is het ergste helaas nog niet voorbij. De cumulatieve inflatie sinds het aantreden van de regering Bouterse in 2010 is ver boven 100%. De wisselkoers voor 1 Amerikaanse dollar is gestegen van SRD 2,80 in 2010 naar 4,70 ultimo 2015 om vervolgens op te lopen naar 7,70 heden ten dage. De staatsschuld is aanmerkelijk gestegen. In december 2017 is de totale staatsschuld verder opgelopen tot SRD 18.000 miljoen (Bureau Staatsschuld). Dat houdt in dat de staatsschuld nu boven 80% van het bbp is. Het leenplafond is overschreden met meer dan 20%. Suriname vertoont in drie opeenvolgende jaren een economische krimp en behoort nu tot een van de slechtst presterende economieën in de regio. De koopkracht is uitgehold en veel Surinamers leven thans rond het bestaansminimum.

Brevet van onkunde
In feite verdient de regering een diepe onvoldoende. Het laatste greintje vertrouwen dat de regering nog had, is verspeeld. De mooie droom van Suriname als een welvarende natie waar het goed toeven is, is door het expansief financieel- monetair beleid sedert 2010 een fata morgana gebleken. De regering is heel goed in het voorschotelen van luchtkastelen. Hoe vaak moeten wij niet aanhoren dat het ergste voorbij is. Zonder blikken of blozen worden beloften gedaan waarvan men weet dat die niet te realiseren zijn.

De regering Bouterse is er niet in geslaagd om een vertrouwenwekkend beleid te voeren. Integendeel zien wij een verdere verarming van het getergde volk. De regering richt een ware ravage aan en laat een spoor van vernieling achter. De moeizaam opgebouwde stabiliteit die de regering Venetiaan had opgebouwd in de jaren 2000-2010 is aan diggelen geslagen.

Verraad aan het volk
Ettelijke malen hebben DNA leden van de coalitie met veel verve het vernietigende regeerbeleid verdedigd. Dat de staatsschuld zo hoog opgelopen is (dat elke Surinamer de facto een schuld heeft van SRD 35.000) heeft slechts kunnen plaatsvinden door een slaafse houding van DNA leden die gelinieerd zijn aan de coalitie. Toegeven aan de leenzucht van de regering, tegen beter weten in, is in feite verraad plegen aan het volk. De parlementariërs zijn in de 1e plaats vertegenwoordigers van het volk. Die dienen met hart, ziel en verstand het landsbelang te dienen. Zij moeten zich niet lenen voor partijpolitieke gunsten die indruisen tegen het belang van het volk. Deze parlementariërs zijn medeverantwoordelijk voor de teloorgang van de staat. Het valt te betreuren dat met instemming van de meerderheid van het parlement de leenruimte verhoogd is en daardoor gefaciliteerd heeft dat de staatsschuld aanzienlijk is toegenomen. De tragiek is dat de downgrading die Moody’s en Fitch ons toebedeeld hebben deels het gevolg is van een buitensporige schuldenlast en het tekort aan externe liquiditeit.

Sociaaleconomische ontwrichting
Suriname stevent af op een sociaaleconomische ontwrichting die zijn weerga niet kent. Er dreigt een situatie te ontstaan van ongekende ontreddering. Het volk van Suriname, mag niet lijdzaam toezien hoe de crisis in vrijwel alle sectoren om zich heen grijpt. De armoede is schrijnend, de gezondheidszorg dreigt in elkaar te storten en het onderwijs is in een diep dal. De regering verdient een dikke onvoldoende.

Krachtig protest
De NPS laat een krachtig protest horen tegen dit falende beleid. Alle maatschappelijke groeperingen moeten hun stem laten horen. Voortgaan op deze heilloze weg zal geen kentering brengen. De regering biedt geen gunstig toekomstperspectief voor de burger. Het is van het grootste belang dat alle deskundigheid aangewend wordt om het tij te keren. De private sector moet voldoende faciliteiten ontvangen om de productie te vergroten. Dat is de meest effectieve manier om de verdiencapaciteit van de natie te vergroten. Onnodig talmen zal de crisis alleen maar verergeren.

Adviesraad van de Nationale partij Suriname (NPS)
25 februari 2018
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May