NDP: Leve de Revolutie
25 Feb 2018, 12:22
foto


Bij de herdenking van de Dag der Bevrijding en Vernieuwing is het van belang om als volk stil te staan bij de betekenis van deze dag. Op 25 februari 1980 is de eerste aanzet gegeven tot het fundamenteel afdoen van de koloniale structuren en het stimuleren en aankweken van het nationalistisch gevoel en zelfstandig handelen bij de Surinamers. Deze dag is derhalve het symbool van strijd en doorzettingsvermogen. De toen zijnde fysieke strijd is nu veranderd in een mentale en geestelijke strijd tot het vormen van een volk dat instaat moet zijn als eenheid op te trekken en boven alles geloof moet hebben in zichzelf en zijn eigen capaciteit. Maar men kan niet van de ene bergtop naar de ander gaan, zonder eerst door het dal te lopen. En ook dat geldt voor de ontwikkeling van Suriname en zijn volk.

Om mee te kunnen doen aan de verkiezingen van 1987, moest de revolutionaire beweging en haar gedachtegoed omgezet worden in een politieke organisatie. NDP werd geboren. Door de NDP gaat genoemde gedachtegoed, gelukkig, nooit meer verloren. De revolutie en de oprichting van de NDP hebben ook ervoor gezorgd dat de etnische spanningen die eind jaren 70 van de vorige eeuw door de oude politiek waren gecreëerd, zijn geneutraliseerd. De oprichting van de NDP maakte dat de partijen van de oude politiek, met name de NPS en de VHP, die gezworen politieke opponenten van elkaar waren, weer bij elkaar kwamen. Als dit niet was gebeurd, zouden de etnische spanningen vroeg of laat escaleren.

De NDP zal geenszins ontkennen dat wij met zijn allen door moeilijke tijden gaan, maar zolang wij voor elkaar openstaan kan het niet anders dan dat wij ook deze uitdaging zullen overwinnen. Ons volk heeft de potentie om grote hoogtes te bereiken. Wij hebben daarom de verplichting naar onze ouders en voorouders, maar te meer naar ons nageslacht, om gezamenlijk de schouders onder het werk te zetten en met zijn allen dit land te maken tot een land waar het goed toeven is. Wij zijn het verschuldigd aan allen die in naam van de revolutie hiertoe vanaf 25 februari 1980 de aanzet hebben gegeven en onvermoeibaar de strijd hebben geleverd.

Zij die de aanzet hebben gegeven tot deze revolutionaire beweging en de daarbij behorende gedachtegang, zij die toen de durf en de moed hadden om de strijd aan te gaan tegen onrecht en favoritisme, mogen geenszins vergeten worden. Maar ook allen die in de jaren daarna structureel hebben bijgedragen aan het in leven houden van de droom en nimmer ontmoedigd zijn geraakt in hun strijd verdienen onze dank en respect.

Ons land heeft geen baat bij het in stand houden van de koloniale gedachten en het bewust creëren van verdeeldheid onder het volk. Politici dragen de verantwoordelijkheid om gezamenlijk te werken aan de ontwikkeling en opbouw van dit land. Suriname heeft nu, meer dan ooit, behoefte aan een structurele samenwerking van alle betrokken actoren om zijn volk tot een eenheid te vormen en af te doen van de verdeel- en heerspolitiek, waar wij elke dag mee geconfronteerd worden.

In naam van deze bijzondere dag doet de NDP een oproep aan alle politieke partijen om structureel een positieve bijdrage te leveren aan de vorming van het volk; het helpen aanleren en kweken van het nationalistisch gevoel bij iedere Surinamer en ervoor te zorgen dat elke burger het belang van nationalisme beseft.
De NDP wenst derhalve de totale gemeenschap een bezinningsvolle en vredige Dag der Bevrijding en Vernieuwing toe en spreekt de hoop uit dat wij vanuit dit punt grotere saamhorigheid aan de dag zullen leggen als volk.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May