China stelt voor om Xi zijn presidentschap te verlengen
25 Feb 2018, 10:28
foto
De Chinese president Xi Jinping woont de eerste bijeenkomst bij van de Frans-Chinese ondernemingsraad in Beijing, China, op 9 januari 2018. (Foto: Reuters)


De regerende Communistische Partij in China heeft voorgesteld om een clausule in de grondwet te schrappen die het presidentschap beperkt tot twee termijnen van vijf jaar. De stap zou de huidige president Xi Jinping in staat stellen om als leider te blijven nadat hij zou aftreden.

Er was wijdverspreide speculatie dat Xi zou proberen zijn presidentschap na 2023 te verlengen. Vorig jaar zag het partijcongres hem zijn status versterken als de machtigste leider sinds wijlen Mao Zedong. Zijn ideologie was ook verankerd in de grondwet van de partij en in een onderbreking met het traditioneel gebruik werd geen duidelijke opvolger onthuld.

"De Communistische Partij van het Centraal Comité van China stelde voor om de uitdrukking ’de president en vicepresident van de Volksrepubliek China zullen niet meer dan twee opeenvolgende termen dienen’ uit de grondwet van het land te laten verwijderen," meldt de partij.

Zij gaf geen andere details, maar het volledige voorstel zal binnenkort worden vrijgegeven. De stap komt aan de vooravond van een ontmoeting met de topfunctionarissen die deel uitmaken van het Centraal Comité van de partij. De bijeenkomst is gepland voor maandag in Beijing.

Het voorstel zal voor het naar de wetgevers gaat, worden voorgelegd tijdens de jaarlijkse volledige zitting van het Nationale Volkscongres, dat op 5 maart begint.
Xi is sinds 2013 president en zou volgens het huidige systeem in 2023 aftreden. De traditie van het beperken van zittingstermijnen tot 10 jaar ontstond in de jaren negentig, toen veteraanleider Deng Xiaoping probeerde een herhaling te voorkomen van de chaos die het Mao-tijdperk en de onmiddellijke nasleep daarvan had gemarkeerd.

De twee voorgangers van Xi hebben het ordelijke patroon van opvolging gevolgd. Maar sinds hij aan de macht kwam in 2012, heeft hij de bereidheid getoond om zijn eigen regels te schrijven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May