HI laat broodprijs over aan onderlinge concurrentie
16 Feb 2011, 16:20
foto


Het ministerie van Handel en Industrie deelt mee dat er meer dan 100 bakkers zijn. "Het kan niet anders dan dat de concurrentie op de broodmarkt ervoor zal zorgen dat er billijke prijzen op de markt tot stand zullen komen." Dit zegt HI voorlichting in een persbericht, waarin melding van wordt gemaakt dat de broodprijs geliberaliseerd is.

HI zegt dat mede door de globaliserende wereld en de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) waaraan Suriname zich dient te houden, is 10 jaar geleden besloten om als overheid zo min mogelijk te bemoeien met de totstandkoming van de prijzen in de winkels. Dit wordt overgelaten aan de concurrentie en het marktmechanisme van vraag en aanbod, de zogenaamde vrije marktwerking. Toen is er een proces ingezet om van de lijst van 40 basisgoederen welke in de jaren 90 waren geïdentificeerd, terug te brengen naar 12 basisgoederen. Vanaf toen werden er slechts voor deze 12 goederen deviezen vrijgemaakt en de prijs voor deze producten door de overheid vastgesteld.

In het jaar 2000 is het aantal, waarvan prijs vervolgens bij beschikking werd vastgesteld, verder drastisch ingekort. Vanaf toen betrof het nog alleen 5 producten te weten brood, babyvoeding, gepasteuriseerde volle melk, kookgas, brandstof.

"Thans wordt dit proces, welke zoals aangegeven 10 jaar terug werd ingezet, volgens plan verder uitgevoerd en zal thans de prijs van het zgn. Chinees puntje met bakgewicht van 65 gram ook niet meer worden bepaald. Eerder werd ook al de prijs van al het ander brood niet door de overheid bepaald.

Volgens de Surinaamse Bakkersbond zal een 'Chinees puntje' in eerste instantie met 5 cent stijgen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May