Krachtige beving treft zuidwesten van Mexico
17 Feb 2018, 10:15
foto
Het epicentrum van de beving was in Pinotepa de Don Luis in de deelstaat Oaxaca. (Beeld: BBC)


Een zware aardbeving heeft het zuidwesten van Mexico getroffen. Het epicentrum van de beving met een kracht van 7,2 was in de buurt van Pinotepa de Don Luis in de deelstaat Oaxaca. Ongeveer 350 km van de beving, in de hoofdstad Mexico-stad schudden de gebouwen.

De Amerikaanse Geological Survey zegt dat de aardbeving van vrijdag 24.6km onder de grond plaatsvond. Sommige gebouwen in Oaxaca zijn beschadigd. Er zijn twee doden gevallen toen een militaire helikopter crashte bij surveillance na de beving. In de helikopter zaten de minister van Binnenlandse Zaken, Alfonso Navarrete, en de gouverneur van Oaxaca, Alejandro Murat, maaar die raakten niet ernstig gewond. Ze waren de schade die de beving heeft veroorzaakt aan het bekijken.

Het Pacific Tsunami Warning Center zei dat er geen tsunami-dreiging was. Bijna een miljoen huishoudens en bedrijven in de hoofdstad zijn afgesneden van de stroomtoevoer. Oaxaca en Mexico-Stad zijn nog steeds aan het bekomen van aardbevingen vorig jaar september die wijdverbreide ravage had aangericht.

De krachtige beving vrijdag had nog 225 naschokken, die landelijk voor paniek hebben gezorgd. In Mexico-Stad ging het alarm 72 seconden voor de beving af, wat de burgers de tijd gaf om de straten op te gaan. De autoriteiten activeerden alarmsystemen voor aardbevingen in vier staten en Mexico-stad. Ze drongen er bij bewoners op aan om buiten te blijven.

Afgelopen september hebben twee verwoestende aardbevingen in Mexico honderden mensen gedood. "Sinds 19 september zijn we niet zo bang geweest", zei schoenmaker Luis Rodríguez in Mexico-Stad. Maar een andere vrouw zei: "Het is heel eng om te denken dat je huis elk moment over je heen kan vallen."

Er waren stofwolken in de buurt van gebouwen die al waren beschadigd door de aardbevingen in september. Mexico is één van de meest seismisch actieve regio's ter wereld en zit bovenop drie van de grootste tektonische platen van de aarde - de Noord-Amerikaanse, Cocos en Pacific-platen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May