BvL wil structurele oplossingen voor onderwijs
15 Feb 2011, 03:00
foto


De Bond van Leraren (BvL) wil dat de regering een begin maakt met structurele oplossingen binnen het onderwijs. “De regering heeft vanaf haar aantreden aangegeven dat onderwijs een van haar hoogste prioriteiten is. Die woorden moeten nu omgezet worden in daden”, vindt BvL-voorzitter Wilgo Valies.

Valies heeft er geen zin in om steeds weer brandjes te moeten blussen, te dreigen met acties of die steeds opnieuw te moeten voeren. Het gaat met name om het functioneren van de verschillende middelbare scholen, de inspectieorganen en vooral ook om de positie van de leerkrachten.

“Als we kijken naar wat we allemaal moeten doen, naar de ontberingen die we dagelijks moeten doorstaan om het onderwijs draaiende te houden, dan zijn we enorm ondergewaardeerd”, zegt de BvL-voorman. Maandag heeft hij bijna vier uur moeten onderhandelen met minister Raymond Sapoen van het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling om problemen op het Natuur Technisch Instituut (Natin) opgelost te krijgen. “Ik heb de minister nu ook al moeten bedreigen en onder druk gezet. Zo kan het niet langer. Als er geen structurele oplossingen komen, gaan wij het hele onderwijsveld mobiliseren en in actie komen”, zegt Valies.

Bij het middelbaar onderwijs bestaat onduidelijkheid over het aantal overuren voor docenten. Normaal geldt dat een docent niet meer dan 28 lesuren voor de klas mag staan. Volgens Valies is dat abnormaal en niet genoeg om de leerstof te behandelen. Een ander probleem is dat van de dienstverbanden van docenten. Het is niet duidelijk hoe en wanneer een docent in vaste dienst komt. De meeste scholen hebben problemen met logistiek en materiaal en kampen met financiële tekorten. Op sommige onderwijsinstellingen wordt zodanig bezuinigd dat zelfs repetities of examens moeten worden ingekort, omdat er eenvoudig niet genoeg papier is.

De meest elementaire zaken om normaal les te geven ontbreken. Schoolborden verkeren in zodanige staat dat uitvegen en schoonmaken niet meer helpt. De schooldirecties proberen uit eigen middelen te doen wat gedaan kan worden, maar komen er niet meer uit. “Het ministerie zal een behoorlijke evaluatie moeten plegen. Er moeten gelden worden vrijgemaakt om het onderwijs vlot te laten verlopen”, zegt Valies. Hij verwijt de regering de mond vol te hebben over de jeugd, maar dat daar in de praktijk niets van is te merken. “Als we willen dat onze jongeren goed terecht komen, moeten we investeren in het onderwijs en daar horen ook de leerkrachten bij”, zegt Valies.



Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May