Vrouwenorganisatie Akata betaalt mee voor stroom Pokigron
05 Feb 2018, 06:30
foto
Anne Huur, vertegenwoordiger van vrouwenvereniging Akata. (Foto: Leroy Troon)


De vrouwen van Pokigron ontvangen veel complimenten en lof. Met hun bijdrage van US$ 15.000 kon het elektrificatieproject van Energie Bedrijven Suriname (EBS) eindelijk afgerond worden, delen verschillende sprekers mee bij de opening van de eerste hybride stroomstation. Pokigron beschikt sinds zaterdag over 1 maal 24 uur stroom.

De bevolking is super blij met de constante voorziening van stroom. Vanaf de aankomst van een delegatie onder leiding van raadsadviseur Ramon Abrahams was de blijde energie te merken. Toen de lichten symbolisch voor het eerst aanfloepten, ging het publiek uit zijn dak. Daarvoor was er eerst een rij van sprekers. Ook tijdens de toespraken ging het er vurig aan toe. Het zijn meer de vrouwen die groepsgewijs of individueel, met verschillende optredens de blijdschap en dankbaarheid uitdragen.

“Overal is het mooi verlicht, je kan vanaf hoe laat je wil bezig zijn met wat je toen niet kon, nu is alles mogelijk,” merkt Anne Huur, vertegenwoordiger van vrouwenvereniging Akata op. “U kunt begrijpen hoe blij we zijn, woorden schieten ons tekort om dat kenbaar te maken.” EBS-directeur Rabin Parmessar somt een paar nieuwe mogelijkheden op: “Nu kun je anders plannen, de kinderen kunnen langer studeren, je kunt een ‘ijskast’ aanschaffen, je kan een fabriek opzetten, nu kun je alles doen.” De gemeenschap is het totaal met hem eens en juicht.

De energie wordt opgewekt uit zonlicht en twee dieselgeneratoren. De dieselgeneratoren schakelen automatisch aan wanneer de zonnepanelen niet genoeg energie kunnen produceren, op bijvoorbeeld regenachtige dagen. Het opzetten van de zonnepanelen, aanschaf van de dieselmotoren, opzetten van het netwerk, vernieuwen van bestaande verbindingen en aansluitingen op minstens 400 huishoudens, een internaat en een school heeft ruim SRD 30 miljoen SRD’s gekost, deelt Parmessar mee. Het is betaald met een lening van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, en bijdragen van de overheid en de lokale gemeenschap.

Districtscommissaris Yvonne Pinas deelt mee dat het gemeenschapsbos is ingezet. Dat heeft meer dan SRD 300.000 aan inkomsten opgeleverd die rechtstreeks zijn gestopt in een pot speciaal voor het elektrificatieproject.
“Maar het was nog niet genoeg,” deelt Pinas mee. “Het werk zou weer stil liggen. Toen heeft de vrouwenvereniging zich aangemeld. Ze wilden ook helpen. De vrouwen hebben uiteindelijk US$ 15.000 bijgedragen. Daarmee is het werk afgerond,” legt ze uit. Verschillende sprekers merken op dat de vrouwen van Pokigron een groot voorbeeld zijn voor de rest van het land.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May