Costa Rica stemt temidden van homorechtencontroverse
04 Feb 2018, 16:46
foto
Meer dan drie miljoen Costa Ricanen brengen vandaag hun stem uit te midden van een controverse over homorechten. (Foto's: Reuters)


Costa Ricanen gaan vandaag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen in een race die wordt belaagd door een debat over het homohuwelijk. Leidende kandidaten in de strijd zijn fel gekant tegen homorechten die recent terrein hebben gewonnen in het Latijn-Amerika.

De conservatieve christelijke zanger en tv-anker Fabricio Alvarado schoot omhoog naar de top van het 13-koppige meedingersveld nadat hij in januari een uitspraak van de hoogste regionale mensenrechtbank had veroordeeld. Het hof had Costa Rica opgeroepen om homo-lesbische stellen gelijke rechten te geven.

Als geen enkele kandidaat minstens 40 procent van de stemmen vandaag wint, wordt begin april een beslissende ronde tussen de beste twee gehouden. De eerste resultaten worden maandag in de vroege avond verwacht.

Honderden Costa Ricanen, veel wuivende partijvlaggen van rood, geel, groen, wit en blauw, hebben vanochtend vroeg kraampjes voor stembureaus opgezet in de hoop de nog resterende onbesliste kiezers te winnen.

De 43-jarige Alvarado, een congreslid van de Nationale Restauratie Partij, heeft de uitspraak van het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens vorige maand een schending van de soevereiniteit van Costa Rica en een belediging van de traditionele waarden genoemd. "We moeten opkomen tegen diegenen die het gezin willen vertrappen", zei hij tijdens het laatste debat over de campagne, en hij dreigde uit de rechtbank te stappen.

Rivaal Antonio Alvarez, een bananenondernemer en kandidaat van de Nationale Bevrijdingspartij, heeft gezegd dat hij, hoewel hij persoonlijk tegen de beslissing van het gerecht is, het zou respecteren als hij wint. Onder de weinige kandidaten die de resolutie van de rechtbank omarmden, is Carlos Alvarado, een voormalige minister van Arbeid in de vertrekkende regering van president Luis Gillermao Solis.

Elders in de regio kunnen homo- en lesbische koppels trouwen in Argentinië, Brazilië, Colombia, Uruguay en in delen van Mexico. De conservatieve Juan Diego Castro, een voormalige minister van justitie, die een goede tweede plaats inneemt in een recente opiniepeiling, wil kiezers lokken met een platform voor misdaadbestrijding en minder beperkingen aan mijnwerkers en oliemaatschappijen. Costa Rica, een hoogwaardige koffie-exporteur, staat bekend om zijn milieubewustzijn en bloeiende eco-toeristische sector.

De kandidaten, gekleed in hun feestkleuren, gingen vanmorgen vroeg stemmen, waarna een aantal religieuze diensten hebben bijgewoond. Solis, voormalig diplomaat en geschiedenishoogleraar, won vier jaar geleden overweldigend, maar heeft zijn populariteit zien afglijden nu een onderzoek gaande is naar machtsmisbruik. Het is hem bij wet verboden om naar een tweede termijn te dingen.

Solis kreeg internationale aandacht toen hij een week nadat hij aantrad een regenboogvlag naast de Costa Ricaanse vlag bovenop zijn kantoor hief als een verklaring tegen homofobie. De 3,3 miljoen kiezers in Costa Rica zijn overwegend rooms-katholiek en beschrijven zichzelf het meest als conservatief.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May