Aansluitkosten EBS betaald uit dorpskas en door vrouwen
04 Feb 2018, 02:14
foto
EBS-algemeen directeur Rabin Parmessar tijdens zijn toespraak in Pokigron. (Foto: Leroy Troon)


De ruim 400 huishoudens te Pokigron en omgeving hebben niet zelf de kosten betaald om aangesloten te worden op de energiecentrale van de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Ieder huis moest ongeveer SRD 3500 aansluitingskosten betalen. Rabin Parmessar, algemeen directeur de EBS, zegt dat het geld uit de dorpskas is gekomen en via een bijdrage van de vrouwenorganisaties.

Het gehele project heeft de EBS ongeveer SRD 30 miljoen gekost. De centrale is een integratie van het zonnepanelensysteem in het bestaand diesel opweksysteem. De centrale is civiel- én elektrotechnisch aangepast. De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) heeft het project gefinancierd. Het doel is de kwaliteit en de duurzaamheid van de elektriciteitsvoorziening in Pokigron en de aanmeersteiger Atjoni met haar faciliteiten te verbeteren.

De IDB heeft de EBS een lening van US$ 30 miljoen verstrekt voor diverse projecten. Uit dit bedrag is volgens Parmessar US$ 2,5 miljoen gebruikt voor de elektriciteitscentrale en een compleet nieuw 12 kV hoogspanningsnetwerk in het voorzieningsgebied.

Parmessar vindt het logisch dat de ruim zestig dorpen in het Boven-Suriname gebied ook zo een faciliteit willen. De regering heeft bij monde van raadsadviseur Ramon Abrahams te kennen gegeven dat meer dorpen ontsloten zullen worden. De EBS wacht de opdrachten van de regering af om aan de slag te gaan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May