Cardi gaat kokosproject starten in Coronie
03 Feb 2018, 12:40
foto
Cardi start een kokosproject in het district Coronie. (Foto: NII)


De kokoscultuur in Coronie wordt nieuw leven ingeblazen. Het Caribbean Agricultural Research and Development Institute (CARDI) heeft bewust gekozen voor Suriname bij het aanleggen van een kokosproject. Maurice Wilson, coördinator van CARDI, laat tijdens een oriëntatiebezoek zijn ervaringen doorschemeren over zijn organisatie die reeds in elf Caribische landen met dit project van start is gegaan. Suriname is nu aan de beurt.

Wilson zegt aan het Nationaal Informatie Instituut dat zijn organisatie de volledige ondersteuning heeft gehad van de Europese Unie (EU) en de African, Caribbean, and Pacific Group of States (ACP). De International Trade Center is ook aangesloten bij de CARDI. Kokos is een gewas waarvan heel veel producten gemaakt kunnen worden. Met de verschillende componenten, zoals marketing ontwikkeling en product development kan dit project een aanzienlijke bijdrage leveren aan de economische ontwikkelingen van Suriname.

Districtscommissaris Remy Tarnadi van Coronie, geeft aan verheugd te zijn met dit bijzonder project. Door het regionale kokosproject kan de kokoscultuur die door de jaren heen een enorme achteruitgang heeft gekend, weer tot ontwikkeling worden gebracht. Uit de gesprekken met de organisatie is gebleken dat er goede perspectieven zijn. Natuurlijk ligt het aan ons om te kijken hoe de draad weer op te pakken. Op dit moment is er sprake van een andere generatie Coronianen, daarom is het de bedoeling om die groep jongeren te stimuleren. Wij zullen een start maken door op alle schoolerven kokosbomen planten, zodat de kinderen op school ook in die belangstellingssfeer worden gebracht.

Volgens de burgervader zal naast het feit dat de bestaande kokosplantages een rehabilitatie beurt ondergaan, het aanleggen van jonge aanplanten ook aan de orde komen. Het is weliswaar een regionaal project, maar ik ben ervan overtuigd dat Coronie een wezenlijke bijdrage zou kunnen leveren in dit geheel. Het ligt totaal aan de Coroniaanse gemeenschap, willen wij weer ontwikkeling in dit district. “De boedelproblematiek speelt ook een grote rol in deze, maar ik heb persoonlijk met de mensen gesproken om het onderling op te lossen, want er zijn heel wat jongeren die willen gaan planten, maar beschikken niet over een stuk grond”, zegt Tarnadi.
Advertenties

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May