Peru: Familievete Fujimori verergert
01 Feb 2018, 08:08
foto
Er is een diepe breuk tussen Keiko (l) en Kenji Fujimori (r). (Foto: Reuters)


Het Peruviaanse congreslid Kenji Fujimori, de zoon van voormalig president Alberto Fujimori, is door zijn zuster Keiko uit de oppositionele Fuerza Popular (Popular Force) gezet. Keiko Fujimori, die de partij leidt, en Kenji kwamen in botsing over een afzettingsstemming tegen de huidige president Pedro Pablo Kuczynski.

Kenji Fujimori brak de partijdiscipline door tegen de afzetting van de president te stemmen. Zijn stem was de sleutel tot de overleving van Kuczynski in zijn functie.
Dagen nadat Kenji Fujimori in zijn voordeel had gestemd, verleende Kuczynski gratie aan Alberto Fujimori, iets waarvan hij eerder had gezegd dat hij het niet zou doen. De ommekeer van Kuczynski leidde tot speculaties in de Peruviaanse media dat Kuczynski en Kenji Fujimori een deal hadden gesloten en de gratie hadden ingeruild voor de stem van Kenji Fujimori.

President Kuczynski heeft heftig ontkend dat hij een deal heeft gesloten en zegt dat hij de voormalige leider gratie heeft verleend op medische gronden. Ten tijde van de gratie was Alberto Fujimori vanuit de gevangenis naar het ziekenhuis gebracht. Fujimori zat een gevangenisstraf van 25 jaar uit voor mensenrechtenschendingen. Sinds zijn gratie is de 79-jarige ontslagen uit het ziekenhuis.

De gratie van de voormalige president heeft verdeeldheid gebracht onder de Peruanen. Terwijl duizenden demonstranten de straten kozen, loven anderen hem voor het verslaan van maoïstische rebellen tijdens zijn ambtsperiode van 1990 tot 2000.

De ministers van Cultuur en van Defensie zijn afgetreden na de gratieverlening. Maar de meeste bitterheid was de breuk binnen de Fujimori-familie zelf, waarbij Kenji de vrijlating van zijn vader tot prioriteit maakte, terwijl Keiko haar eigen politieke ambities nastreefde. Ze dong in 2016 zonder succes naar het presidentschap.

Kenji Fujimori is openlijk uitdagend, zelfs na zijn uitzetting, publiceerde hij het besluit van de partij op zijn Twitter-account en voegde hij de hashtag # Let'sDefendDemocracy en #FreedomWillDefeatFear toe.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May