Onderzoeksresultaat: Baby's door infectie overleden
26 Jan 2018, 19:30
foto
Minister Patrick Pengel (midden) tijdens een spoedpersconferentie die vanmiddag is gehouden. Links AZP-directeur Claudia Redan. (Foto: René Gompers)


De zes baby's op de afdeling Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo zijn als gevolg van een infectie door de Serratia marcescens bacterie, overleden. Dit is de conclusie van het technische onderzoek gedaan door een multidisciplinair team van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) dat met technische ondersteuning van de gezondheidsorganisatie PAHO is gedaan.

Zes van de dertien baby's, waarbij de bacterie in de bloedbaan is gevonden, zijn overleden aan de gevolgen van deze infectie. Van de drie overige baby's die zijn overleden is dit verband niet gelegd. Er is geen bron van infectie komen vast te staan na het onderzoek. Uit voorzorg is een aantal maatregelen getroffen, waarna er geen nieuwe infecties hebben plaatsgevonden en geen baby's meer zijn overleden.

Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid belegde vanmiddag een spoed persconferentie, waarbij ook aanzaten de directie van het AZP, de directeur van Volksgezondheid en de PAHO. Aanvankelijk deelde de minister mee dat bij de debriefing met de PAHO de doodsoorzaak niet kon worden vastgesteld. Op deze mededeling kwam Volksgezondheid later terug.

Het onderzoek is verder uitgebreid naar overige ziekenhuizen. De bacterie is niet gevonden bij andere ziekenhuizen. De zorgprotocollen, infectie preventie, de controle procedures en de hygiëne normen zijn onder andere geëvalueerd. Na schoonmaakwerkzaamheden, de evaluaties, verscherpte controles en het feit dat er geen nieuwe infectie of nieuwe overlijdens gevallen zijn, is de afdeling vorige week veilig verklaard voor nieuwe opnames. Intussen liggen veertien baby’s op de Nicu afdeling voor intensieve zorg. De PAHO-deskundigen zullen op kort termijn het definitief verslag afronden waarna het ministerie van Volksgezondheid de aanbevelingen zal uitvoeren.

De minister zei op een vraag dat de situatie bij NICU niet is ontstaan door gebrek aan geld, waarmee alle ziekenhuizen te maken hebben. De bacterie is vastgesteld bij de plek waar medicamenten werden aangemaakt. Er zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat deze tragedie zich herhaalt. De PAHO heeft aanbevolen training voor het personeel. De hygiëne-protocollen moeten scherper worden nageleefd. Ook dient de rapportage van infecties centraal worden gerapporteerd, waardoor sneller opgetreden kan worden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May