Brazilië: Rechtbank beslist inbeslagname paspoort Lula
26 Jan 2018, 05:46
foto
De voormalige Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva begroet aanhangers in Sao Bernardo del Campo. (Foto: Reuters)


Een Braziliaanse rechtbank heeft beslist dat het paspoort van de voormalige president Luiz Inacio Lula da Silva, in beslag moet worden genomen. Het ministerie van Justitie heeft dat laten weten nadat het Hof van Beroep het vonnis voor corruptie handhaafde.

Het besluit kwam aan de vooravond van een geplande reis van Lula naar Afrika. Het kwam ook een dag nadat rechters van de rechtbank hadden gestemd om de veroordelingen van Lula over het aannemen van steekpenningen en het witwassen van geld te bekrachtigen en zijn vonnis te verzwaren. Voor de populaire politicus is dat een grote tegenslag voor zijn plannen om dit jaar opnieuw te dingen naar het presidentschap.

Lula's advocaat Cristiano Zanin zei dat het paspoort van de voormalige president vrijdag, vandaag, zou worden ingeleverd. Hij noemde de beslissing echter "schokkend" en een onnodige beperking van zijn bewegingsvrijheid. In een verklaring zei hij dat het Hof van Beroep op de hoogte was van Lula's reis naar Afrika en zijn plannen om op 29 januari naar Brazilië terug te keren. "Hij zal nu niet reizen", zei de woordvoerder van Lula, Jose Chrispiniano. Hij voegde eraan toe dat de voormalige leider van plan was om een conferentie van de Afrikaanse Unie in Ethiopië bij te wonen.

Minister van Justitie, Torquoato Jardim, die op de hoogte was gesteld van het besluit van de chef van de federale politie, adviseerde Lula te informeren over het besluit om problemen te voorkomen, aldus het ministerie. Lula kan worden gearresteerd zodra rechters een beslissing nemen over een laatste hoger beroep in zijn zaak, die naar verwachting binnen maximaal twee tot drie maanden zal plaatsvinden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May