India: Gewelddadige rellen tegen Bollywood-film
25 Jan 2018, 11:20
foto
De politie probeert een jongen van de Rajput jongerenvleugel aan te houden tijdens een demonstratie tegen de film Padmavati. (Foto's: Reuters)


In delen van India is de beveiliging aangescherpt voor de lancering van de Bollywood-film Padmavati die heeft geleid tot maandenlange gewelddadige protesten. Sommige scholen in een buitenwijk van Delhi zijn gesloten na een aanval op een schoolbus en bioscopen. Verschillende deelstaten zeggen dat ze de film niet zullen vertonen.

Conservatieve Hindoegroepen beweren dat Padmavati geen respect heeft voor hun cultuur omdat het een romance uitbeeldt tussen een Hindoe-koningin en een moslim-koning. De lancering was twee maanden vertraagd.

Demonstranten hebben voertuigen verbrand en bioscopen aangevallen, en eisen dat de film niet wordt vrijgegeven. Beelden van menigten die woensdag een schoolbus in Gurgaon dichtbij Delhi aanvielen, hebben diepe verontwaardiging veroorzaakt. Geen van de kinderen is gewond geraakt bij het incident, maar demonstranten verbrandden andere bussen en hebben de afgelopen dagen ook bioscopen vernield.

Veel theaters in India hebben gezegd dat ze de film niet zullen vertonen, uit vrees voor verder geweld. Maar kijkers in Delhi zeiden dat er niets controversieel was in de film. "Alle ophef die aan de gang is, is niet nodig", vertelde een kijker kort na het bekijken van de film aan de BBC.

Het Hooggerechtshof heeft het verzoek van vier deelstaten die de film om veiligheidsredenen wilden verbieden, afgewezen. Het hof zei dat het hun verantwoordelijkheid was om de orde te handhaven.

Film Padmavati
De hoofdrolspelers in de film zijn de Bollywoodsterren Deepika Padukone en Ranveer Singh. De film vertelt het verhaal van de aanval van de 14e-eeuwse moslimkeizer Alauddin Khilji op een koninkrijk nadat hij geobsedeerd raakte door de schoonheid van zijn koningin, Padmavati, die tot de hindoeïstische Rajput-kaste behoorde.

Hindoegroepen en een Rajput-kasteorganisatie beweren dat de film een intieme scène bevat waarin de moslimkoning ervan droomt om intiem te worden met de Hindoe-koningin. Regisseur Sanjay Leela Bhansali heeft gezegd dat de film absoluut geen dergelijke 'droomsequentie' bevat. Maar geruchten over een dergelijke scène waren voldoende om de woede van rechtse Hindoegroepen aan te wakkeren.

Terwijl Khilji een historische figuur is, geloven historici dat Padmavati fictief is. De naam van de koningin en de plot van de film zouden zijn gebaseerd op een episch gedicht, Padmavati, van de 16e-eeuwse dichter Malik Muhammad Jayasi. Het gedicht roemt de deugd van Padmavati die ‘jauhar’ pleegde om haar eer te beschermen tegen Khilji die haar man, de Rajput-koning, in een veldslag had gedood.

Jauhar, de massale zelfverbranding door vrouwen om slavernij en verkrachting door buitenlandse indringers te voorkomen, zou ongeveer 700 jaar geleden zijn ontstaan onder de heersende klasse of Rajputs in India. Vrouwen in de gemeenschap verbrandden zichzelf nadat hun mannen verslagen waren om te voorkomen dat ze door de overwinnaars werden meegenomen. Maar het werd later gezien als een maatstaf voor de toewijding van vrouwen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May