Braziliaans hof handhaaft veroordeling Lula
24 Jan 2018, 18:19
foto
De voormalige Braziliaanse president, Luiz Inacio Lula da Silva, reageert op de uitspraak van een hof van beroep. (Foto: Reuters)


Een Braziliaans hof van beroep heeft de corruptie-veroordeling van voormalig president Luiz Inacio Lula da Silva vandaag, woensdag, bekrachtigd. Het besluit is een grote klap voor de plannen van de meest invloedrijke politicus van het land om dit jaar opnieuw te dingen naar het presidentschap.

De eerste twee van de drie rechters hebben voor gestemd om Lula's veroordeling te handhaven bij het aannemen van steekpenningen en het witwassen van geld. Ze zijn meegegaan met het verzoek van de aanklagers om de gevangenisstraf van Lula te verlengen, in afwachting van toekomstige aanklachten.

Lula (72) heeft tien jaar geleden de explosieve groei van grondstoffen overzien als de eerste president van de Braziliaanse arbeidersklasse. Nu zijn beroep over de zaak door ten minste twee van de drie rechters is geweigerd, zal hij niet kunnen meedoen aan de verkiezingen van 7 oktober.

De Braziliaanse "Ficha Limpa" - of "Clean Record" -wet, verbiedt immers politieke kandidaten van wie de veroordelingen worden bevestigd door een hof van appel om mee te dingen naar het presidentschap. Een verkiezingsgerechtshof moet echter de definitieve uitspraak doen over een kandidatuur en zou dit alleen doen als een kandidaat zich had geregistreerd.

Lula kan bij de hogere rechtbanken bezwaar aantekenen tegen het besluit van vandaag om een definitieve beslissing uit te stellen, waarbij de gevangenis mogelijk wordt vermeden en het proces lang genoeg gerekt om zijn kandidatuur vóór de deadline van 15 augustus te registreren.

Lula is één van de vele machtige politici en zakenmensen die verstrikt zijn geraakt in ingrijpende corruptieschandalen die de Braziliaanse stabiliteit sinds 2014 hebben verwoest. Zijn uitsluiting van de verkiezingen zou het politieke landschap radicaal veranderen voor een campagne waarin Lula de eerste favoriet is. Volgens een opiniepeiling van Datafolha kan Lula rekenen op 36 procent van de kiezersvoorkeuren. Dat is het dubbele van het percentage van zijn naaste rivaal, het extreemrechtse congreslid en de voormalige legerkapitein Jair Bolsonaro, die is gevoed door het anti-Lula-sentiment.

Lula wordt geconfronteerd met zes andere aanklachten in corruptiezaken, variërend van het ontvangen van steekpenningen van ingenieursbureau Odebrecht tot het belemmeren van gerechtigheid en het verhandelen van zijn invloed om overheidsbeslissingen te verkrijgen die de auto-industrie bevoordelen.

Hij is één van de meer dan 100 mensen die veroordeeld zijn in het "Car Wash" -onderzoek, de meest uitgestrekte van de talloze corruptie-onderzoeken in Brazilië, gericht op het oliebedrijf Petroleo Brasileiro en andere door de staat gerunde bedrijven.

Op een bijeenkomst van de vakbonden aan de rand van Sao Paulo op woensdag vertelde Lula de menigte: "Ik heb geen misdaad begaan." Hij voegde eraan toe: "Het enige eerlijke besluit vandaag zou een 3-0 uitspraak zijn dat ik ten onrechte ben veroordeeld en gevonnist."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May