VS: Storm winterweer doodt 17 mensen in noordoosten
05 Jan 2018, 14:34
foto
Automobilisten zoeken hun weg op een overstroomde Beach Road nadat de oceaan zich over de zeewering begaf tijdens een winter sneeuwstorm in Boston, Massachusetts. (Foto: Reuters)



Een winterstorm heeft enorme reischaos veroorzaakt in het noordoosten van de Verenigde Staten. Het extreme winterweer heeft 17 levens opgeëist. Bijna 4.000 Amerikaanse vluchten werden donderdag geannuleerd, terwijl sneeuw delen van de Amerikaanse Noordoostelijke kust evenals Oost-Canada bedekt.

Boston kan tot 45cm sneeuw krijgen, terwijl stormwater al tot overstromingen in de regio heeft geleid. De storm, bekend als een "bomcycloon", zal naar verwachting het oosten van Noord-Amerika in het weekend blijven beïnvloeden.

Nadat de sneeuwval is afgelopen, zal de temperatuur naar verwachting dalen als ijskoude lucht die over de Noordpool hangt naar de Amerikaanse Mid-Atlantische regio komt. Deskundigen waarschuwen dat delen van de VS hun laagste temperaturen ooit op vrijdag en zaterdag kunnen registreren.

Bijna 60 miljoen mensen bevinden zich op het pad van de storm, met weerwaarschuwingen van Maine tot delen van Georgië. De National Weather Service (NWS) zei: "Zware sneeuwval zal zich vroeg in de avond noordwaarts verspreiden over New Hampshire en door zuid/centraal Maine. Naast de hoge sneeuwhoeveelheden zal de intensivering van de storm resulteren in een versterking van de winden en sneeuwstormen produceren voor de kustgebieden van New England."

In Boston zeggen weerfunctionarissen dat het tij het hoogste geregistreerde niveau sinds 1921 kan bereiken. Kustoverstromingen zijn al begonnen in sommige delen van Massachusetts, en weervoorspellers waarschuwen dat het dagen kan duren voordat het water terugvloeit naar de oceaan.

De NWS heeft bewoners gewaarschuwd niet op ijsschotsen te staan als deze door de straten van de stad drijven. Er worden winden met orkaankracht voorspeld met snelheden tot 95 km per uur die de Noordoostelijke Amerikaanse kustlijn zullen raken. De Amerikaanse spoorwegexploitant Amtrak werkt nu een kortere tijdsschema af en interstate bussen worden ook geannuleerd.

Het weerpatroon heeft al sneeuw naar het zuiden van de VS gebracht, zo ver als Florida. "De situatie is blijven verslechteren", zei de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo toen hij donderdag de noodtoestand aankondigde. "Het is bijna onmogelijk om de wegen schoon te maken als je die hoge windvlagen hebt, want zodra je de sneeuw van de weg opruimt, brengt de wind de sneeuw letterlijk terug op de weg."

Auto’s die komen vast te zitten op de Long Island Expressway, voegde hij eraan toe, zouden in een "situatie van leven en dood" kunnen geraken waarbij hulpverleners misschien niet in staat zijn automobilisten die vastzitten te bereiken. Online afbeeldingen tonen drijvende ijsschotsen op de Mississippi-rivier die zich opstapelen onder bruggen.

Vier dorshaaien, waarvan natuurbeschermers zeggen dat ze bijzonder kwetsbaar zijn voor de kou, zijn doodgevroren gevonden langs de kust van de Cape Cod Bay in Massachusetts.

Scholen zijn gesloten in New York, Philadelphia, Boston, de Carolinas, Maryland en Virginia vanwege het gevaar van onderkoeling, bevriezing en verkeersongevallen. Foto's gingen online van studenten die een les bijwoonden op een openbare school met een kapotte oven in de stad Baltimore in Maryland.

Het hele openbare schoolsysteem in Baltimore City werd afgesloten nadat de lokale lerarenvakbond klaagde dat zijn onderwijzers "gedwongen waren les te geven in klaslokalen met gevaarlijk lage temperaturen en studenten te instrueren die gedwongen waren les te volgen gehuld in jassen, hoeden en handschoenen".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May